Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Drempels om volledig te digitaliseren vallen eindelijk weg

Drempels om volledig te digitaliseren vallen eindelijk weg

Digitalisering lijkt het toverwoord van deze tijd. Eenvoudig de volledige bouwplaats monitoren en managen? Dat kan, volledig digitaal. De wens om dat te doen is groot, maar de drempel om ook daadwerkelijk tot actie over te gaan eveneens. Het is dan ook echt werk voor specialisten, die software, hardware en Cloud connectiviteit samenbrengen tot een slim geheel.

Dankzij de specialisten die er alles aan doen om bij te blijven als het om de nieuwste technologieën gaat, is machinesturing in al haar complexiteit voor iedereen weg gelegd. Optima Infra is zo’n specialist. Zij werken met Infrakit om in real-time intelligente projectinformatie beschikbaar te maken. Deze innovatieve aanpak resulteert in een snellere afronding van het project, terwijl de kwaliteit verbetert, fouten verminderen en vertragingen afnemen, met kostenbesparingen tot gevolg.

cor-lont-kopieren

Cor Lont, directeur van Optima Infra.

 

Deelnemers verbinden en data makkelijk delen Projectdeelnemers worden door Infrakit verbonden in een gedeeld informatiebeheersysteem. Dankzij open formats en Cloud technology ontstaat er een geoptimaliseerde informatiestroom die samenwerking mogelijk maakt voor alle stakeholders binnen een infra-bouwproject. Cor Lont, directeur van Optima Infra, vertelt: “Infrakit heeft een intuïtieve visuele benadering voor toegang tot alle informatie op de kaart of in geautomatiseerde rapporten. Dit zorgt ervoor dat het hele team met gemeenschappelijke doelen werkt en up-to-date informatie gemakkelijk in handen heeft, ook mobiel. 3D-machinebesturing is vaak een ondergeschoven kindje, veel partijen hebben moeite om alle merken machines te beheersen. Juist de onafhankelijkheid van Infrakit hierin past bij ons. Open formaten en Cloud technologie maken uitwisselbaarheid, toegankelijkheid en bereikbaarheid mogelijk. Zeer comfortabel, het werkt bijzonder fijn.”

infrakit6b-tinys-versie-2-kopieren

Schematische weergave van het digitaliseringsproces.

 

Van kantoor naar cabine: alles digitaal en in 3D Optima Infra is een bekende speler in de infrasector. Met een mooi portfolio aan opdrachten waarbij allerhande landmeetkundige activiteiten de revue passeren -bijvoorbeeld het vervaardigen van 3D-modellen van projecten of het maken van volumeberekeningen- manifesteert Optima Infra zich als specialist. Minstens zo belangrijk echter is hun expertise in machinesturing. Lont legt uit: “We leveren en installeren de daartoe benodigde hardware op de machines. Denk dan aan apparatuur als controleschermen, GNSS-ontvangers en sensoren die onontbeerlijk zijn. Uiteraard worden alles keurig door ons geïnstalleerd en gekalibreerd. Wanneer alles in werking gezet is kan de machinist op zijn eigen scherm de betreffende 3D-modellen zien.”

Merkonafhankelijkheid is een USP

Optima Infra biedt haar diensten -voorbereiding, installatie en support- aan voor alle merken machines en machinesturing. Lont is er duidelijk over: “Merkonafhankelijk werken is een Unique Selling Point en stelt ons in staat om vrijwel iedereen te kunnen bedienen. Dat kunnen we alleen dankzij Infrakit. Daarmee kunnen we de hele digitalisering van het bouwproces in gang zetten en makkelijk alle drempels wegnemen bij onze klanten.”

infrakit_final_hires_003-kopieren

Met Infrakit kan de hele digitalisering van het bouwproces mogelijk gemaakt worden.

 

Qua compatibiliteit en connectiviteit is Infrakit dus onvolprezen. Het pakket werkt Open Source en dus merkonafhankelijk. Lont is er dan ook enorm over te spreken: “Infrakit is te koppelen aan andere software, of dat nu om administratieve pakketten gaat, of om machinebesturing op afstand.”

InfraBIM uitrollen

Optima Infra heeft haar hoofdkantoor in Friesland, maar beschikt inmiddels over een vestiging in Didam. “We bedienen steeds meer Duitse klanten namelijk”, schetst Lont. Hoe zit het met de serviceverlening op Infrakit? “Die nemen we samen met Infrakit voor onze rekening, maar de hoofdmoot ligt altijd bij ons als reseller.” Lont licht nog een tipje van de sluier op: “We zijn nu bezig met het uitrollen van InfraBIM, waarmee data en processen gecoördineerd kunnen worden. InfraBIM is BIM maar dan volledig toespitst op de Infrasector. Infrakit wordt nu neergezet als machinebesturing, maar is zeker ook ideaal voor inventarisatie en delen van gegevens. Het fijne is dat daarmee iedereen binnen een project dezelfde taal spreekt. Kort samengevat: Infrakit biedt de mogelijkheid om gegevens te delen, InfraBIM zegt hoe je die gegevens moet delen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.