Platform over civiele techniek & infrastructuur
Overig

Digitale meetoplossingen met Zwitserse technologie

Leica Geosystems, onderdeel van Hexagon, brengt al 200 jaar revoluties teweeg in de wereld van metingen en landmeten.

leica-icr80-gc-coding-1-150dpi-rgb

30 januari 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Leica Geosystems, onderdeel van Hexagon, brengt al 200 jaar revoluties teweeg in de wereld van metingen en landmeten. Gaandeweg is het productportfolio steeds breder getrokken tot wat het bedrijf nu is: een totaalleverancier voor digitale oplossingen met Zwitserse technologie. Arno Kijzerwaard van Leica Geosystems vertelt over de evolutie in meetoplossingen.

Pioniers en visionairen van de meetwereld, zo mogen we Leica Geosystems toch wel omschrijven met twee eeuwen aan ervaring. “Leica Geosystems is ontstaan met de oprichting van Kern & Co in 1819. Een kleine 100 jaar later ontwikkelde Heinrich Wild de T2, ’s werelds eerste draagbare theodoliet. Dit was in feite de basis voor de moderne landmeting. Daar is het niet bij gebleven. Inmiddels omvat ons portfolio een breed gamma aan oplossingen zoals de DISTOTM afstandmeters, lasers, kabeldetectie, total stations, GNNS-ontvangers, 3D-laserscanners, mobile mapping en machinebesturing. Kortom de pioniersgeest zit nog altijd in de genen, want nog altijd zijn we de nummer één in de wereld als het gaat om innovaties in plaatsbepaling.”

Meerwaarde creëren

De kracht van Leica Geosystems is volgens Kijzerwaard dat de firma op elk meetgebied (plaatsbepaling en geo-informatie) een enorm breed aanbod aan oplossingen biedt. “Waar vroeger alleen de focus lag op de ontwikkeling van sensoren, leveren we nu totaaloplossingen, zowel qua sensoren als software. Daarbij proberen we altijd een meerwaarde te creëren. Onze Leica BLK3D bijvoorbeeld combineert een DISTOTM afstandsmeter met een 3D-camera in één toestel. Foto’s die de camera maakt, zijn perfect bruikbaar in de workflow voor het opmeten van zaken, in het veld, of achteraf in de foto’s op kantoor. Datzelfde geldt voor het inmeten van een project. De markt verkiest steeds vaker 3D-laserscanning voor het inmeten, waarbij een gekleurde puntenwolk wordt verzameld als kopie van de realiteit. In die puntenwolk kan men vervolgens gaan modelleren.”

“Er vindt ook een verschuiving plaats in de bouw- en infrasector van de traditionele landmeetkundige georiënteerde total station naar apparatuur die specifiek voor de bouw zijn ontworpen, voorzien van onze Leica iCON Field-software”, vervolgt Kijzerwaard. “Landmeters en maatvoerders nemen het IFC-model mee naar buiten en zien op locatie exact in 3D voor zich wat op kantoor is bedacht en datzelfde model kan geladen worden onze machinebesturingsoplossingen.”

De Leica BLK2GO is een lichtgewicht handheld mobile mapping device dat een 3D-wereld van een object in real-time digitaal opbouwt, terwijl je simpelweg door een ruimte loopt

Inwinnen van data

Alle data die in het veld wordt ingewonnen, moet natuurlijk ook beheerd en verwerkt worden. “Ook bij het beheer van geodata wordt de invloed van mobile mapping steeds zichtbaarder”, meent Kijzerwaard. “Data van onze airborne Citymapper bijvoorbeeld, waarbij laserscanning, vogelvluchtfoto’s én loodrechte foto’s gecombineerd worden, levert een zeer goede basis voor grootschalige basiskaarten. En op een ander niveau zien we dat mobile mapping bijvoorbeeld binnen in ruimtes ook een vlucht neemt. Onze Leica BLK2GO is een lichtgewicht handheld mobile mapping device dat een 3D-wereld van een object in real-time digitaal opbouwt, terwijl je simpelweg door een ruimte loopt. De techniek voor het inwinnen van data oftewel een 3D-kopie maken van de werkelijkheid heeft een enorme evolutie doorgemaakt en altijd met de Zwitserse precisie die voor het eindresultaat verlangd wordt. Wat is er mooier om een nauwkeurige 3D-kopie van de werkelijkheid aan het werkproces toe te voegen?”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%