Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De juiste pomp op de juiste plek bij project A16 Rotterdam
Vuilwaterpomp voor drooglegging.

De juiste pomp op de juiste plek bij project A16 Rotterdam

Bij alle uitdagingen die bouwconsortium De Groene Boog bij project A16 Rotterdam het hoofd moet bieden, loopt watermanagement als een rode draad door alles heen. In de breedste zin van het woord. Kortweg: hoe houd je het water daar waar je het hebben wilt en hoe krijg je water weg op plaatsen waar je het niet wilt hebben? Het antwoord: met de juiste pomp, op de juiste plek. Eekels Pompen is de aangewezen specialist voor het pompwerk rondom dit grote project. Mark Verweij is projectmanager bij Eekels Pompen en weet alles van de pompoplossingen die door Eekels zijn geïnstalleerd. We spreken hem over een mooi stuk expertise in watermanagement.

Dompelpomp met besturingscontainer.

Vanaf de ontwerpfase betrokken

“De Groene Boog heeft ons al in de ontwerpfase van de tunnel aan tafel gehaald”, begint Verweij. “Nog voordat er voorbelasting zou plaatsvinden. Dit had te maken met een tijdelijk gemaal in de Schieveense polder, in deelgebied 1. Daar moest een leiding afgezonken worden, waarbij onze expertise gevraagd werd. Van daaruit zijn wij verder betrokken geraakt bij het project.” Het leidingwerk zelf werd door de aannemer verzorgd, Eekels maakte de berekeningen voor het afzinken van een leiding in de Berkelse Zwet, die water loost in de Delftse Schie. “Een traject van 1000 meter aan afgezonken leiding. Wij hebben vervolgens de pompinstallatie geïnstalleerd en voorbereid”, schetst Verweij. Ter plaatse is door Eekels een pomp met aggregaat geplaatst, met de nodige telemetrie. Verweij: “Op afstand worden de waterpeilen in de watergang gemonitord en wordt het debiet geregistreerd. Ook het aggregaat beschikt over telemetrie, we kunnen op afstand draaiuren monitoren, zien of er een beurt nodig is en zaken als oliedruk en brandstofniveau in de gaten houden.”

Twee kleinere pompinstallaties aan de Tempeldijk

Daarna installeerde Eekels twee kleinere pompinstallaties aan de Tempeldijk, voorzien van alarmmelding. “Bij deze kleinere pompen worden hybride aggregaten toegepast. Deels aangedreven door een verbrandingsmotor, deels door accu’s. Weer een goede stap op weg naar duurzamer werken.” Aan de Bergweg Zuid in deelgebied 2 werd Eekels vervolgens ingeschakeld voor een overpomping: “Daar pompen we inmiddels anderhalf jaar een watergang over.”

Aan pompen geen gebrek bij Eekels, tot geluk van De Groene Boog. “We werden voor nog veel meer vraagstukken ingezet. Zo verhuren we een keur aan drainpompen en vuilwaterpompen aan De Groene Boog”, aldus Verweij. “Daarnaast draaien er diverse dieselpompen, voorzien van telemetrie op het project. Monitoring op afstand is van cruciaal belang wanneer er op kritieke plaatsen gepompt wordt. Je wilt de performance van de pompen immers garanderen. Grofweg kunnen we stellen dat onze pompen worden gebruikt voor droogleggingen, het managen van grondwaterstanden en het afpompen van water ten gevolge van voorbelasting. Water komt overal. Door voorbelasting wordt elders water omhooggestuwd. Onze installaties zijn gehuurd voor periodes van 1 tot 3 jaar. Sommige pompen draaien er inmiddels 1,5 jaar. Projectmatig zijn de cruciale pompen wel afgekaderd, maar de verhuur van losse pompen gaat gewoon verder. Eén telefoontje en het is geregeld.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.