Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De evolutie van een specialist in watermanagement: ‘Van kolk- tot kennisleverancier’

De evolutie van een specialist in watermanagement: ‘Van kolk- tot kennisleverancier’

“We zijn een kleine schakel binnen een proces met vaak grote gevolgen voor de projectversnelling.” Aan het woord is Richard Janssen, directeur en eigenaar van Nering Bögel. Hij legt uit: “Bouwend Nederland kent ons uiteraard vanwege onze zichtbare producten, zoals onder andere kolken, putranden en goten. Wij zijn echter buiten beeld ook intensief aanwezig in de wereld van watermanagement.”

Nering Bögel staat de laatste 10 jaar steeds vaker de grotere ontwerpers en bouwers in de vaderlandse infrasector terzijde en treedt op als de ‘onzichtbare vriend’ in samenwerkingsverbanden met projectontwikkelaars en adviesbureaus. “Is er een ‘waterprobleem’, dan worden we vaak in de voorfases van infrastructurele projecten aan tafel geroepen. Dan delen we de kennis die we hebben opgedaan en bedenken we de meest logische en zo simpel mogelijke oplossingen en variaties om tot een gedegen oplossing te komen voor het project. Vaak kan de opdrachtgever gewoon kiezen voor een oplossing die naar zijn idee het beste past”, aldus Janssen.

Gietwerk in uitvoering: in licentie verricht voor Nering Bögel.

100% functionaliteit zonder risico

Nering Bögel doet haar best om per situatie de beste installaties te adviseren en te bouwen. Het uitgangspunt is volgens Janssen altijd een 100% functionerende installatie met nul risico. “Soms stappen we uit een project. Als we vooraf zien dat het geen haalbare kaart is, of zelfs al wanneer we onze twijfels hebben. Altijd met een heldere uitleg waarom we uitstappen, vaak verwijzend naar andere partijen die een betere oplossing voor dat probleem hebben”, schetst Janssen.

Hoe wordt dat ervaren door de opdrachtgever? “Die waardeert onze eerlijkheid. We zitten niet in de wedstrijd voor de laatste euro, maar willen altijd een bijdrage leveren waar een probleem mee opgelost kan worden, op de beste manier. Ik zie het niet als teken van zwakte, maar meer als teken van kracht; het laten zien dat het goed zit met je betrouwbaarheid. Als onze techneuten met gefundeerde argumenten hun handen ergens vanaf trekken, omdat ze van mening zijn dat ze de zaken niet kunnen beheersen, dan ben ik trots. Dat is voor mij namelijk ook een teken van kwaliteit. Zo’n actie doe je niet uit angst, maar uit zelfvertrouwen.”

Nering Bögel maakt haar eigen ontwerpen, die daarna voor productie in licentie worden uitbesteed.

Eigen ontwerpen en aanpassingen

Janssen heeft met Nering Bögel een evolutie doorgemaakt, van leverancier van kolken en aanverwante zaken tot leverancier van kennis. Wij vragen hem waarom dat voor de laatste 10 jaar geldt? Janssen antwoordt: “De oorzaak van de verandering is eigenlijk gekomen door hoe er in het verleden gewerkt werd. Misschien wel herkenbaar voor andere bedrijven: gebruikt worden als ‘offertefabriek’. We calculeerden ons een slag in het rond, alleen om steeds weer afgewezen te worden. Er kwam een punt waarop ik zei: ‘hier stoppen we nu definitief mee!’. We hielden bij welke aanvragers ons alleen maar gebruikten om prijzen te verzamelen en confronteerden hen met hun werkwijze. Het ging alleen om geld. En dat gaat ten koste van kwaliteit.”

Langzamerhand deed een nieuwe manier van werken zijn intrede: “We begaven ons op het pad van het bieden van ondersteuning in de aanbesteding. In overleg met onze opdrachtgevers -vooral bouwbedrijven- bezochten we hun opdrachtgevers, de overheid bijvoorbeeld. Zo konden we support bieden door aan de hoofdopdrachtgever met de juiste argumenten duidelijk te maken wat de beste oplossing is en welk specialisme daarvoor benodigd is. Bij onduidelijke aanvragen vooraf in gesprek gaan, zorgen voor opheldering. Met dit soort stappen in onze aanpak konden we ons veel meer focussen en zoeken naar de perfecte oplossing. Gesteund door de engineeringafdelingen van onze leveranciers (gieterijen en betonfabrikanten) is Nering Bögel een pad gaan volgen naar perfectie, in dienst van de markt. Wij accepteren dat die werkwijze ons soms opdrachten kost, we respecteren ieders keuze.”

Nering Bögel begeleidt indien nodig de uitvoering van grotere projecten met eigen mensen.

Een groeicurve die niet afneemt

De ingeslagen weg zorgt ervoor dat Nering Bögel kan blijven leren, zich verder kan ontwikkelen en voorop kan blijven lopen als het gaat om innoveren. “We staan nog maar aan het begin, als je het mij vraagt. Dat we zijn gegroeid van kolkenleverancier naar techbedrijf op watermanagementgebied wordt bewezen door het feit dat we onze eigen producten ontwerpen en/of bestaande productlijnen aanpassen, naar eigen goeddunken. Doordat wij daardoor in waarde stijgen, groeien onze klanten met ons mee. Uiteindelijk profiteert het hele land daarvan”, zegt Janssen tot besluit. “We zijn een bedrijf van generaties, voor generaties.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.