Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Bio-based funderen: hout waar het kan, beton waar het moet
Gereed voor aflevering – oplangers B168.

Bio-based funderen: hout waar het kan, beton waar het moet

In een tijd waar duurzaam, recyclebaar en minimaal milieubelastend bouwen steeds belangrijker wordt, staat de houten heipaal opnieuw volop in de belangstelling. Zo wordt deze toegepast bij funderingen van woonhuizen, kassen, aanbouwen en bouwconstructies zoals riool- en leidingsystemen, op- en afritten, lichte bruggen en dergelijke. Door houten heipalen te combineren met betonnen oplangers ontstaat een oplossing met een optimale Milieu Kosten Indicatie. Het is daarmee niet alleen een concurrerende investering, volgens Betonfabriek Nigtevecht.

Betonnen oplangers

Om houtrot van houten heipalen te voorkomen, dienen de palen altijd ruim onder het laagste grondwaterpeil te staan. Voor het overbruggen van de afstand tussen de houten paalkop in het grondwater en de bovengrondse constructie, wordt er op de houten heipaal een (korte) gewapende betonpaal gezet: de zogenaamde opzetter of oplanger.

Aanleg van een paalmatras met behulp van paalkappen.

Productie oplangers overgenomen

Tot voor kort was Betonwarenindustrie De Adelaar B.V. te Mijdrecht dé oplangerproducent in Nederland. Vanwege herbestemming van deze locatie is de productie van oplangers overgenomen door de nabijgelegen Betonfabriek Nigtevecht te Nigtevecht (bij Amsterdam). De Adelaar B.V. blijft de verkoop van de oplangers behartigen. 

De vierkant #180 en #220 mm betonnen oplangers -die ook geleverd worden in België en Duitsland- hebben lengten van 1.500 tot 4.000 mm en een ingestorte stalen buis of pijp die, gezet op of geheid in de houten paal, de verbinding vormt tussen hout en beton. De oplangers kunnen tevens uitgevoerd worden met een ingetrilde haarspeld in de kop als hijspunt en/of bevestiging voor randbalk-wapening.

Gereed product – oplangers B48 met haarspeld.

Beton Segment Palen (BSP)

In beperkte binnen- of buitenruimten waar lange heipalen moeilijk of niet te handelen zijn en er met kleiner heimaterieel gewerkt wordt, biedt de Beton Segment Paal (BSP) uitkomst. De BSP is vierkant #180 en #220 mm leverbaar in lengten van 1.000 tot 4.500 mm. De palen worden gekoppeld door bijpassende stalen verbindingskokers. Het is een economisch en milieutechnisch interessanter alternatief voor de in staal uitgevoerde met beton te vullen buissegmentpaal.

Specialistische hoogwaardige betonproducten

Betonfabriek Nigtevecht is dé partner voor specialistische, duurzame betonproducten voor de grond-, weg-, water-, rail- en agrobouw. Zo levert het bedrijf ook de benodigde paalkappen/-deksels passend op de funderingspalen, zoals die in paalmatrassen toegepast worden op plekken waar er gebouwd wordt op weinig draagkrachtige ondergrond. Alle betonproducten worden geproduceerd met het hoge sterkteklasse C45/55 trilbetonmengsel met een bijna CO2-vrij bindmiddel en met onder andere (gerecycled) betongranulaat. Met dit ‘groene beton’ wil Betonfabriek Nigtevecht duurzame oplossingen bieden zónder concessies te doen aan de kwaliteit.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.