Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Betonrenovatie naar oorspronkelijke sterkte, structurele integriteit én esthetiek

Betonrenovatie naar oorspronkelijke sterkte, structurele integriteit én esthetiek

Beton. Het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Zelfs de Romeinen pasten beton al toe in hun bouwwerken. Weliswaar in een andere receptuur en zonder betonstaal, maar het dak van het Pantheon in Rome – deels uitgevoerd in Romeins beton – is nog altijd te bewonderen. Na de uitvinding van het Portlandcement in 1824 werd beton herontdekt en vanaf 1900 worden steeds meer bouwdelen in gewapend beton uitgevoerd. Bovendien zijn de eigenschappen van beton door onderzoek en ontwikkeling geoptimaliseerd, wat resulteerde in betere toepassingen, een hogere mechanische sterkte en chemische weerstand én nieuwe materialen van beton. Inmiddels is (gewapend) beton niet meer weg te denken in de wereldwijde bouwcultuur.

Ernstige schade aan betonconstructies is veelal na uitvoering van een gedegen onderzoek op een correcte wijze te herstellen. Foto: Betonschade door carbonatatie

 

Er heerste een tijd lang het gevoel dat beton een bouwmateriaal is dat onbegrensde mogelijkheden heeft en waarvan geen problemen te verwachten zijn. Toch zien we, als we de vele betonnen constructies in onze omgeving aandachtig bekijken, dat er maar weinig structuren perfect intact zijn gebleven. Tegenwoordig weten we dat door een verkeerd ontwerp, een incorrecte uitvoering en/of een verandering van gebruik veel problemen kunnen ontstaan. Schademechanismen als carbonatatie geïnitieerde wapeningscorrosie en chloride geïnitieerde wapeningscorrosie zijn aan de orde van de dag. Ook invloeden van buitenaf als zuren, logen en bijvoorbeeld brand, kunnen voor ernstige schade aan betonconstructies zorgen. Deze schades zijn veelal na uitvoering van een gedegen onderzoek op een correcte wijze te herstellen.

Betonschade door chloride-aanval.

 

Innovatiekracht

Onder de naam Master Builder Solutions heeft BASF de ruim 100 jaar aan opgedane kennis en ervaring in de bouwchemie samengebracht en door de jaren heen tal van chemische productoplossingen ontwikkeld. Deze worden ingezet voor bouw, onderhoud, herstel, bescherming en renovatie van betonconstructies, naar oorspronkelijke sterkte, structurele integriteit én esthetiek. John Goutziers, accountmanager West-Nederland bij BASF Master Builders vertelt: “BASF biedt uitstekende oplossingen en betrouwbare producten in de betonindustrie die overal ter wereld het rendement van betonproducties vergroten. Innovatie is de sleutel tot succes, weten wij. Onze chemische specialisten komen steeds met nieuwe producten en oplossingen die instaan voor buitengewone kwaliteit en rentabiliteit voor fabrikanten van prefab, stortklaar, site-mix beton en van betonproducten.”

Betonreparatiemortels met uitzonderlijke eigenschappen

Goutziers geeft aan dat de veelzijdige productsystemen en de Master Builders Solutions specialisten van BASF in staan voor hoogwaardige op maat gemaakte betonreparatie met een duurzaam resultaat. “Door eerst de oorzaak van de betonaantasting te diagnosticeren, kunnen we vervolgens een heldere herstelstrategie uitzetten. Daarbij is de keus voor de juiste producten cruciaal om een langdurige constructieve stabiliteit en bescherming te kunnen waarborgen.”

Het MasterEmaco assortiment bestaat uit primers, reparatiemortels en egalisatiemortels voor niet-structurele betonreparaties, egalisatiemortels, primers en reparatiemortels voor structurele betonreparaties. “Alle reparatiemortels en egalisatiemortels hebben uitzonderlijke eigenschappen zoals hoge hechtingssterktes en uitstekende bescherming tegen indringen van schadelijke stoffen. De reparatiemortels hebben een lage krimp en een uitzonderlijke treksterkte waardoor er een beperking op scheurvorming is. Ze voldoen aan de eisen van CUR-Aanbeveling 118 en aan gedrag met betrekking tot brand volgens DIN 4102 deel I (05/98). De eenvoudig te verwerken egalisatiemortels en de reparatiemortels van MasterEmaco komen zo goed mogelijk overeen met de eigenschappen van het bestaande beton waardoor er een goede compatibiliteit ontstaat. Bovendien kunnen ze bij lage temperaturen en zelfs bij vriestemperaturen worden toegepast, waardoor het bouwseizoen niet alleen wordt verlengd, maar betonherstel ook ’s nachts kan worden uitgevoerd.” Master Builders Solutions start binnenkort met de betonrenovatie aan de Nederrijnbrug te Arnhem. “Maar daarover in een latere editie meer”, besluit Goutziers.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.