Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Bereken zelf de effectiviteit van vierde generatie geogrids
Tensar InterAx is de nieuwste en meest geavanceerde vorm van geogrid stabilisatie verkrijgbaar op de markt.

Bereken zelf de effectiviteit van vierde generatie geogrids

In de civiele techniek worden geogrids veelvuldig toegepast omdat het uiteindelijk aanzienlijke kosten- en milieuvoordelen met zich meebrengt ten opzichte van klassieke oplossingen. Tensar heeft recent alweer de vierde generatie geogrids gepresenteerd en tevens de EPD’s geactualiseerd. Benieuwd naar wat de toepassing ervan voor jouw project oplevert? Bereken zelf de effectiviteit van een Tensar-oplossing via online software Tensar+.

Het toepassen van innovatieve mechanisch stabiliserende geogrids resulteert in grote lijnen in twee verbeteringen, begint Paul ter Horst van Tensar. “Ten eerste wordt het gebruik van funderingsmateriaal en/of asfalt gereduceerd, wat leidt tot minder voertuig- en machinebewegingen voor aan- dan wel afvoer, en dus ook tot minder CO2– en stikstofuitstoot op elk bouwproject. Daarnaast zorgen geogrids voor een verhoogde gebruiksduur van bereden oppervlakken, daalt het onderhoud en wordt een reconstructie uitgesteld. De bouw-, investerings-, beheer- en maatschappelijke kosten gaan dus significant omlaag.”

MKI-score

Om de MKI-score van een geogrid-oplossing te kunnen bepalen in de GWW, is een volwaardige A t/m D EPD vereist. “Het productspecifieke milieu-document, ofwel Environmental Product Declarations (EPD), is per juli 2022 veranderd. De EPD moet worden opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD) om daarmee een geldige MKI-score te bepalen in onder andere DuboCalc”, weet Paul. “Van al onze geogrids zijn de EPD’s voor 2023 geactualiseerd. Volgens de vigerende ontwerprichtlijn in Nederland moeten geogrids bovendien full scale getest zijn om überhaupt te kunnen bepalen wat een verhardingsconstructie moet zijn.” Reden voor Tensar om nieuwe Levenscyclusanalyses (LCA), extra testen en onderbouwde onafhankelijke rapportages uit te voeren op haar producten conform de ontwerpmethoden in de CROW-publicatie C1001 ‘Geokunststoffen als funderingswapening in ongebonden funderingslagen’. 

Bij het toepassen van mechanisch stabiliserende geogrids wordt onder meer het gebruik van funderingsmateriaal en/of asfalt gereduceerd.

Tensar+

Tensar produceert verschillende typen geogrids. “De ene leent zich meer voor steile taluds of wanden, de ander voor toepassing in wegen en weer een andere voor onder het spoor of in een kraanopstelplaats”, schetst Paul. “Sommige producten combineren twee toepassingen en zijn zowel horizontaal als verticaal toepasbaar. Het gebrek aan publiek beschikbare ontwerpsoftware beperkt echter de toepassing van onze innovatieve oplossingen. Dat is nu verleden tijd met Tensar+.” Het betreft een gratis en vrij toegankelijke cloud-based wegenbouwkundige en geotechnische ontwerpsoftware waarmee ingenieurs, aannemers en opdrachtgevers de effectiviteit van Tensar-geogrids kunnen spiegelen aan een toepassing zonder geogrid. “Gebruikers kunnen zelf de parameters invullen voor een projectspecifieke vergelijking op basis van geld, tijd, CO2-uitstoot en binnenkort ook de MKI-waarde.”

Het belangrijkste product van Tensar voor het realiseren van stabiele funderingen is het nieuwe Tensar InterAx. Volgens Paul de nieuwste en meest geavanceerde vorm van geogrid stabilisatie verkrijgbaar op de markt. “De geoptimaliseerde geometrie zorgt voor een betere opsluiting van het granulaat en creëert een efficiëntere gestabiliseerde laag, resulterend in betere prestaties en meer kostenbesparing dan alle eerdere Tensar geogrids. Door de beste performance van alle soorten funderings-geogrids kan Tensar InterAx een veel hogere lastspreiding en/of sterkte geven. Op die manier hoef je dus minder materiaal toe te passen bij een gelijkblijvende verkeersbelasting en levensduur, maar zou je de levensduur ook fors kunnen verlengen tot wel een factor 5. Het zijn afwegingen die we perfect kunnen onderbouwen met onze nieuwe cloud-based software Tensar+.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.