Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Bronbemaling in vele variaties
Aanleg PE-persleiding door middel van één machine.

Bronbemaling in vele variaties

Henk van Tongeren is in ruim zeventig jaar uitgegroeid tot een (inter)nationaal koploper in bronbemaling, boren en innovatieve grondwatertechnieken. Bij de verbreding van de A1 heeft de specialist inmiddels al op meer dan twintig locaties de bemaling voor Heijmans voorzien. In vele variaties. De filters werden zelfs gebruikt voor uitvoerig munitieonderzoek. En het einde is nog niet in zicht. 

Henk van Tongeren Water & Techniek is al vele jaren actief voor Heijmans op de A1. “Ook voor de eerste fase hebben we de bemaling verzorgd”, zegt Piet Bouwmeester, vestigingsleider Eibergen bij Henk van Tongeren Water & Techniek. “Het project ligt bij ons in de achtertuin. Heijmans hoeft maar te bellen en we komen eraan.” Op voorhand is het volgens Piet niet op elke locatie even duidelijk of er bemaling toegepast moet worden. “Het is afhankelijk van de grondwaterstand op het moment van uitvoering. En dan is het fijn voor een partij als Heijmans als ze kunnen vertrouwen op een specialist om de hoek, die klaarstaat als ze je nodig hebben.”

Henk van Tongeren Water & Techniek is al vele jaren actief voor Heijmans op de A1.

Brede scope

Het specialisme van Henk van Tongeren Water & Techniek is bronbemaling. “Op dit project is onze scope vrij breed”, erkent Piet. “Zo brengen we PE-persleidingen aan, maar plaatsen ook bemaling op locaties waar Heijmans duikers moet verlengen, voor het realiseren van funderingen voor nieuwe of verbrede kunstwerken, voor het overpompen van watergangen, enz. Begin dit jaar hebben we op het project ook pompen geplaatst om het overtollig hemelwater af te voeren. Verder hebben we voor het verplaatsen van een geluidsscherm horizontale drains gedraaid met bemaling erop en hebben we vorig jaar op vijf plekken bronnen geboord voor werkwater, kant-en-klaar opgeleverd met pomp. Die bronnen zijn bedoeld om tijdens droge periodes de nieuwe aanplant van voldoende water te voorzien. En zo komt er ongemerkt steeds weer iets bij. Heijmans vraagt, wij draaien.”

Munitieonderzoek

De veelzijdigheid van Henk van Tongeren Water & Techniek blijkt ook uit het plaatsen van langere filters ten behoeve van bodemonderzoek aan het begin van het A1-project. “In deze omgeving bevinden zich nog vele restanten van achtergebleven munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Een grondradar heeft echter maar een beperkte diepte. Wij hebben vervolgens langere bemalingsfilters geplaatst, zodat weer een andere tak van Heijmans hier uitvoerig munitieonderzoek kon doen. Ook dat is ons niet vreemd. Zodoende hebben we op dit project met drie tot vier divisies van Heijmans te maken. Ze weten ons allemaal te vinden en de samenwerking verloopt uitstekend.” 

Op dit moment heeft Henk van Tongeren Water & Techniek nog op drie locaties bemaling draaien, maar dat kan zomaar weer uitgebreid worden. “Alles draait op HVO-brandstof en waar het kan zetten we elektrische pompen in. Datzelfde geldt voor de inzet van onze elektrische spuitmachine. Het is echter niet op alle plekken mogelijk, want in een weiland vind je niet zo snel een stopcontact.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.