Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Baggeren is altijd beter maken

Baggeren is altijd beter maken

zoals bij de uitbreiding en verdieping van de Rooye Plas in Handel

Water veiliger, schoner, toegankelijker en beter bevaarbaar maken, vervuiling van waterbodems opruimen of bouwzand naar boven halen… Baggeren kent vele doelen. Al 135 jaar staat familiebedrijf Smals met raad en daad klaar voor alle vormen van inland-baggeren. Zes generaties lang is er gewerkt aan de doorontwikkeling van de dienstverlening en het voldoen aan de maatschappelijke vraag. Duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, kwaliteitsbewaking en vernieuwingsdrift wegen daarbij zwaar. Dat alles leidde tot het predicaat ‘Koninklijk’ in 2010, tijdens het 125-jarig jubileum van Smals.

“Baggeren voor bouwgrondstoffen, verbetering van waterwegen, het voorkomen van ‘natte voeten’ én natuurherstel vormen het hart van de onderneming”, zegt Peter van Gent, Account Manager Dredging bij Royal Smals. “Tot vorig jaar bestond Smals eigenlijk uit twee apart werkende divisies: Smals Dredging en Smals Bouwgrondstoffen. Nu zien we dat we elkaar daarin kunnen versterken zodat er een win-win situatie ontstaat, met name voor de klant.” Van Gent noemt een actueel project van Royal Smals waar de meerwaarde van de synergie duidelijk wordt: de Rooye Plas bij Handel.

Verdiepen en verlengen

In Nederland zijn er veel zandafgravingen die op termijn zijn omgevormd tot een recreatieplas. Zo ook de Rooye Plas. “De zwem- en waterskiplas was aan een upgrade toe”, vervolgt Van Gent. “Recreatief gezien wil de waterski vereniging voldoen aan de gunningseisen voor een WK of EK, daarvoor moet het noordelijke deel van de plas verdiept en het zuidelijke deel verlengd worden. Daarbij is er maatschappelijk gezien de wens de flora en fauna in dit gebied te verbeteren.”

Peter van Gent: “Samenwerken zit in ons DNA. Wij zijn klaar voor projecten, waarbij zandwinning, gebiedsontwikkeling en het in de markt zetten van kwalitatief goede bouwgrondstoffen hand-in-hand gaan.”

 

Perfecte timing

Van Gent las een artikel in de krant over de Rooye Plas en dacht: hier kunnen wij alle expertises van Royal Smals optimaal inzetten. “Dus ben ik gaan praten met Vissers-Ploegmakers, het aannemingsbedrijf dat bij dit project betrokken is. Bij veel van hun integrale projecten passen zij een combinatie van grondverzet en herinrichting toe. De timing was perfect en samen zijn we gaan kijken wat het plan was en wat wij daarin konden betekenen.”

Dredging, omgevingsmanagement en bouwgrondstoffen

“Smals Dredging heeft in totaal maar liefst 120.000 kuub gebaggerd. Het vrijgekomen zand is in een depot opgeslagen zodat de kwaliteit bepaald kan worden om het vervolgens met betrokkenheid van onze divisie Smals Bouwgrondstoffen in de markt te zetten”, zegt Van Gent. “Een mooie en goede samenwerking tussen het aannemingsbedrijf en beide divisies van Royal Smals met een gezamenlijk omgevingsdoel: de opwaardering van het gebied, zowel qua natuur, recreatief maar ook zeker als maatschappelijk doel.”

Samenwerken is ons op het lijf geschreven

“Samenwerken zit in ons DNA”, vervolgt Van Gent. “Overleg met klant, aannemer, autoriteiten, landinrichters en milieuorganisaties zijn vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van de opdracht. Sommige projecten hebben een lange looptijd dus dat vraagt om een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen. Wij adviseren altijd met oog voor het milieu. Van planvorming tot uitvoering en nazorg.”

Onderscheidend vermogen

Niet alleen de aanpak, maar ook het uitgebreide en goed uitgeruste assortiment zand-, cutter- en diepwinzuigers, van groot tot klein, onderscheidt Royal Smals van andere baggerondernemingen. Van Gent licht toe: “Onze zuigers zijn demontabel en kunnen daarmee over de weg vervoerd worden. Ze zijn daardoor inzetbaar in open binnenwateren, havens, stuwmeren én gesloten zandwinputten. Dankzij speciaal ontwikkelde installaties zorgt Royal Smals ervoor dat van het gewonnen zand bouwgrondstoffen worden gemaakt die op een duurzame milieuvriendelijke wijze tot stand zijn gekomen en precies voldoen aan de verlangens van bouwbedrijven.” Van Gent besluit: “Wij zijn klaar voor meer van dit soort projecten, waarbij zandwinning, gebiedsontwikkeling en het in de markt zetten van kwalitatief goede bouwgrondstoffen hand-in-hand gaan.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.