Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Andrea Vollebregt namens de waterbouwers

Andrea Vollebregt namens de waterbouwers

“We mogen trots zijn op de goede naam die we wereldwijd hebben”

Op de vraag wat zij zelf met water heeft, antwoordt zij: “Na mijn European Studies in rechten, politiek en talen ben ik begonnen bij het Havenbedrijf Rotterdam. Niet alleen mijn studie sloot daar goed op aan, maar ook het feit dat ik tweetalig ben. Ik heb namelijk mijn roots in Duitsland liggen.”

Andrea Vollebregt

Andrea Vollebregt, directeur van de Vereniging van Waterbouwers.

 

Aan het woord is Andrea Vollebregt, directeur van de Vereniging van Waterbouwers. Zij volgt in die functie Edwin Lokkerbol op. “Bij het Havenbedrijf Rotterdam was ik verantwoordelijk voor de External Affairs in Duitsland, met als doel de positie van de Rotterdamse haven op politiek en bestuurlijk niveau te verbeteren. Een groot gedeelte van de overslag die er plaatsvindt, is namelijk aan Duitsland gerelateerd. Zo heb ik een band gekregen met water.”

Het drooghouden van Nederland

“Wat ik mooi vind aan de Vereniging van Waterbouwers is dat we samen met onze leden veelomvattend en belangrijk werk verrichten voor de BV Nederland. Het maatschappelijk belang van de waterbouwsector is groot”, vervolgt Andrea haar verhaal. “Waterbouwers leveren al eeuwen een bijdrage aan het drooghouden van Nederland en het in goede banen leiden van het water dat ergens naartoe moet.”

Toegevoegde waarde binnen de economie

Andrea merkt op dat de waterbouwsector van toegevoegde waarde is voor onze economie. “Kijk alleen al naar de constructieve waterbouw, die is van vitaal belang voor het toekomstbestendig maken van de Rotterdamse haven en het op peil houden van onze kustlijn en rivieren. We mogen ontzettend trots zijn op de goede naam die we wereldwijd hebben. De burger weet niet wat er allemaal binnen onze mooie sector gedaan wordt, dat vind ik soms jammer. Pas wanneer je zelf in deze sector werkzaam bent, kun je bevatten hoe omvangrijk dit allemaal is. Daarom laat ik geen kans onbenut om het werk van onze leden te promoten. Ik vertel graag waarom we in Nederland überhaupt droge voeten hebben.”

‘There is more to it than meets the eye’

“De taak van de Vereniging van Waterbouwers is ook om te laten zien aan de wereld dat we veel meer doen dan aan de oppervlakte zichtbaar is. ‘There is more to it than meets the eye’, we leggen bijvoorbeeld infrastructuren aan waardoor vervoer over water beter kan plaatsvinden. Dat scheelt veel wegtransport, dat scheelt weer een vrachtvliegtuig. Goed voor een verminderde CO2-uitstoot en bijdragend aan minder verkeersdrukte”, schetst Andrea. “Als vereniging behartigen we de belangen van onze leden en wij vertalen voor hen wat er buiten de sector gebeurt en welke impact dat heeft binnen onze sector. Samen met opdrachtgevers kijken we hoe je nu in een uitvraag kunt zorgen dat duurzaamheid op een realistische en uniforme wijze wordt uitgevraagd, het liefst op Europees niveau. Wij willen een speelveld creëren door een brug te vormen tussen alle partijen. Van binnen naar buiten en van buiten naar binnen.”

Samen een eerlijke toekomst delen

Hoe ziet Andrea de toekomst binnen de waterbouwsector? “Het is bij veel aanbestedingen belangrijk om te komen tot een betere samenwerking met opdrachtgevers. Met eerlijk geld, voor eerlijk werk en het beleggen van risico’s waar ze het best beheerst kunnen worden. Er mag gerust aandacht zijn voor de combinatie ‘verdienen, voldoen aan de opgave, elkaar willen begrijpen en transparant zijn’. Dat begint met een open dialoog. De afgelopen jaren zijn partijen binnen projecten steeds verder van elkaar af komen te staan. Men realiseert zich dat dit moet veranderen. Risico’s worden verlegd en worden daarmee ondraagbaar voor partijen, waardoor niet kan worden voldaan aan verwachtingen.”

Kijken naar persoonlijke competenties

Er is een andere manier van denken en omgaan met elkaar nodig, begrijpen we. Andrea beaamt dat en zegt: “Stel jezelf eens de vraag, welke mensen je nu op een project zet. Kijk eens naar welke persoonlijke competenties mensen hebben, naast vakkennis. Dat is een interessante stap, waar we als vereniging op aan willen sluiten en onderzoek naar willen doen.”

Eeuwen van innovatie-kracht helpen Nederland het nieuwe tijdperk in

Tot besluit praat Andrea over de klimaatproblematiek. “Onze leden spreken niet over problemen, maar zien kansen. Ze houden Nederland al eeuwen droog door continu te innoveren. Er heerst vertrouwen in de sector. Wij zijn ervan overtuigd dat we Nederland verder kunnen helpen, het volgende tijdperk in. Dat vraagt om innovatie en aanpassing, daar zijn we goed in.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.