Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Innovatieve funderingsmethode voor stedelijk gebied

Innovatieve funderingsmethode voor stedelijk gebied

In de bebouwde kom is het heien van funderingspalen vaak geen optie. Trillingen en geluidsoverlast zijn daar uit den boze. Daarom worden de palen hier meestal geboord. Twee jaar geleden heeft een nieuwe funderingsmethode zijn intrede gedaan, het drukken van prefab betonnen funderingspalen. Een toenemend aantal projecten wordt hiermee inmiddels gefundeerd.

Tegenwoordig wordt veel gebouwd in stedelijk gebied. Aannemers worden daarbij geconfronteerd met de eis vanuit de overheid om overlast te beperken, zo ook bij het aanbrengen van de fundering. Het heien van prefab funderingspalen is hier niet mogelijk. De enige methode die dan geschikt is, is het boren of schroeven van funderingspalen. Maar de aannemer heeft daarbij vaak geen controle over de kwaliteit. “Die is achteraf meestal moeilijk te beoordelen”, zegt Tahl Tekofsky, technisch-commercieel adviseur bij Drukpaal.nl. “De soms slappe Nederlandse bodem en de aanwezigheid van grondwater kunnen invloed hebben op het storten van een paal. Bovendien bestaat bij de meeste boormethoden risico voor medewerkers op contact met eventuele vervuilde grond.”

Drukmethode
Om dit te voorkomen heeft Drukpaal.nl, onderdeel van de IJB Groep, twee jaar geleden een eenvoudige maar innovatieve methode in Nederland geïntroduceerd. Daarbij worden kwalitatief hoogwaardige prefab palen door een hydraulisch aangedreven funderingsmachine de grond in gedrukt. Meestal vierkante palen met diameters van 290, 320 of 250 mm en van verschillende lengtes. Dit gebeurt compleet geluidsarm en trillingvrij. Ook is deze methode 100% grond verdringend en zonder contactrisico bij vervuilde grond. Drukken is kwalitatief niet alleen beter, het is met 15 tot 20 palen per dag ook sneller en prijstechnisch concurrerend ten opzichte van boren. De drukmethode is in Azië al decennialang een betrouwbare oplossing. Tekofsky vindt het dan ook een uitstekend alternatief voor boren of schroeven. 

Drukpaal.nl

Nieuwe funderingsmethode, het drukken van prefab betonnen funderingspalen.


Speciale hydraulische funderingsmachine
Voor het in de grond drukken van de prefab funderingspalen wordt een speciaal hiervoor ontwikkelde hydraulische funderingsmachine gebruikt. Deze bevat een drukunit die de betonpaal met klemmen vastpakt en vervolgens in slagen van zo’n twee meter de bodem indrukt. Vanaf drie meter boven maaiveld kan de machine de paal niet meer vastpakken. Om de paal toch op de juiste diepte te krijgen, wordt er een oplanger op geplaatst die de paal tot het beoogde niveau brengt. Tijdens het drukken wordt elke paal proefbelast en wordt er een registratie van gemaakt. Na afloop rapporteert Drukpaal.nl per paal de gemeten indrukkracht uitgezet tegen de diepte. Zo wordt de weerstand, dus ook de toelaatbare belasting gemeten. Je weet dan zeker dat elke paal de gewenste draagkracht kan leveren.

Sint Sebastiaansbrug Delft
Tekofsky: “Tot nu toe werkten we vooral voor grotere appartementencomplexen en utiliteitsgebouwen. Nu zijn we voor het eerst bezig met een infrastructureel project, de nieuwe Sint Sebastiaansbrug in de Delftse binnenstad. Voor onze methode is gekozen omdat die geluids- en trilling arm is, en financieel interessant.” Voor de toeritten aan de noord- en zuidzijde van de brug is een palenfundering noodzakelijk. Er komen grote grondmassa’s op die langzaam van 4 tot 8 meter oplopen naar het hoogste punt van de brug. Daar bovenop worden trambanen, fiets- en voetpaden en een asfaltweg aangelegd. De toeritten worden daarom gefundeerd op een palenmatras van 400 palen. “We gaan hier 21 tot 22 m lange vierkante palen drukken met een diameter van 290 mm. Een project dat letterlijk en figuurlijk nogal wat voeten in aarde heeft!”, aldus Tekofsky.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.