Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Zoek een werkomgeving waar je je echt thuis voelt

Zoek een werkomgeving waar je je echt thuis voelt

“In mijn werk probeer ik met mijn team goede mensen te vinden en deze op de juiste plek te krijgen. Een goede match betekent blije medewerkers, tevreden opdrachtgevers en een financieel gezond bedrijf.” Aan het woord is Marianne Vermijs, divisiedirecteur Water & Energie bij Ingenieursadviesbureau Sweco.

Vermijs bekleedt deze positie sinds twee en een half jaar. “Ik werk graag in gemengde teams. Het is echter een uitdaging om aan vrouwelijke collega’s te komen. Des te meer reden om een voorbeeld voor hen te zijn en hen te inspireren om deze kant op te komen.” Als speerpunt noemt Vermijs de tevredenheid onder de medewerkers: “Mensen die werken vanuit de passie voor hun vak, hun talent optimaal kunnen inzetten, hiervoor gewaardeerd worden en aan mooie projecten kunnen bijdragen zorgen voor een positieve spiraal.”

Met de juiste mindset kom je verder

Eind jaren ’80 studeerde Vermijs af aan de TU Eindhoven, als bouwkundig ingenieur. “De combinatie van techniek en creativiteit heb ik altijd belangrijk gevonden, vandaar mijn keuze voor Bouwkunde in Eindhoven. Na mijn studie ben ik meteen gestart met werken en heb altijd in technische omgevingen gewerkt. Vanaf mijn 30e in de uitvoering van projecten gecombineerd met leidinggevende functies. Op mijn 40e heb ik de bewuste keuze gemaakt om me verder te ontwikkelen in managementfuncties”, aldus Vermijs. Gevraagd naar het verschil tussen eind jaren ’80 en heden, als we kijken naar vrouwen in technische functies, luidt het antwoord: “Toen ik in Eindhoven begon waren we met 10 vrouwen, waarvan er uiteindelijk 3 de eindstreep haalden. Vrouwen in de techniek waren destijds schaarser dan nu, je ziet dus wel een positieve ontwikkeling. Maar het kan nog veel beter.”

Volgens Vermijs draait alles om de juiste mindset. “Op de middelbare school was ik het enige meisje met een volledig Bèta-pakket. Voor mij is het zo gewoon geworden om me met techniek bezig te houden. Mijn geluk is dat ik vrijwel altijd in omgevingen terechtkwam waar men mij waardeerde om wie ik was en wat ik te bieden had. Ik focus me sterk op de weg naar resultaat, met een positieve blik op de wereld en heb me nooit belemmerd gevoeld”, vervolgt Vermijs. “Je moet een omgeving zoeken waarin je je thuis voelt. Dat is de keuze die je zelf hebt. Als een omgeving niet welkom voelt, dan moet je er niet instappen, of de mogelijkheid hebben om iets te veranderen aan die omgeving.”

Ambities hebben betekent keuzes durven maken

“Vaak is het zo dat vrouwen het carrière pad laten voor wat het is, op het moment dat zij een gezin stichten. De traditionele rolverdeling speelt dan op. Toch kun je wel genieten van een gezin, moeder zijn, iemands echtgenote en ondertussen werken aan een serieuze carrière. Daarvoor moet je wel ’harde’ keuzes maken en bereid zijn om harder te werken. Ook een stuk back-up van het thuisfront is onontbeerlijk. Is dat makkelijk? Nee, zeker niet. Is het mogelijk? Absoluut!” Vermijs schetst hoe haar thuissituatie eruitziet: “Een gezin met 2 kinderen en een man met een eigen carrière die altijd support geeft. Belangrijk daarbij zijn mijn vriendinnen die in vergelijkbare situaties zitten, je bent elkaars klankbord, vraagbaak en brede schouder. Als vrouw zit je in de jaren tussen 30 en 40 in de piek van je leven, alles komt dan tegelijk op je af. Het is dan bijna een topsport om zaken en privé te combineren. Hoe overbrug je dat? Heel belangrijk is dat je werk je energie geeft, in plaats van kost. Zit je verkeerd, dan krijg je een energy-drain.”

Dat gezegd zijnde is de cirkel rond en is meteen duidelijk wat Vermijs motiveert om in haar werk de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. “Zie het als een coachende rol die ik heb. Zit men eenmaal op de goede plek, dan laat ik de medewerker ‘los’. Dan mag hij of zij zelf invulling geven aan de functie, uiteraard binnen de kaders van de organisatie. Natuurlijk sta ik voor hen klaar als ze me nodig hebben. Vanuit een inhoudelijke functie iemand laten doorgroeien in een managementfunctie betekent dat je moet leren om los te laten. Dat kan alleen in een goede werkomgeving waar vertrouwen heerst en wederzijds respect.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?