Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Werken volgens het RAMS(HEC)-principe verdient absoluut aanbeveling
Tunnelventilatie bij RET Rotterdam.

Werken volgens het RAMS(HEC)-principe verdient absoluut aanbeveling

De essentie van dit principe is het expliciet maken van het prestatieniveau van deze parameters, die staan voor betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoudbaarheid, veiligheid, gezondheid, omgeving en kosten. Met het werken volgens het RAMS(HEC)-principe wordt de kwaliteit van zowel dienst als product verhoogd, wordt de performance geoptimaliseerd en wordt er veiliger gewerkt, dat alles tegen minder kosten en minder kans op falen.

Colt International BV werkt volgens de RAMS(HEC) methode. We praten met Erik Peeters, commercieel manager brandveiligheid en met Stan Veldpaus, projectadviseur rookbeheersingssystemen. Zij vertellen wat RAMS(HEC) betekent voor Colt en haar klanten en illustreren dit aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Vooraf investeren betekent later de vruchten ervan plukken

Stan opent het gesprek: “Colt wijst haar klanten in een vroegtijdig stadium op RAMS(HEC). 

RAMS(HEC) kan wetenschappelijk worden benaderd maar door met gezond verstand de pijlers van RAMS(HEC) te volgen kunnen, zonder al te veel diepgang en dus tijdverlies, grote stappen worden gemaakt. Door hier vooraf in te investeren, kan men daar in een later stadium de vruchten van plukken. Een voorbeeld: Stel dat een ventilator ergens met een kraan geplaatst wordt en de aannemer bouwt nadien alles dicht. Hoe moet je dan die ventilator in de toekomst vervangen wanneer dat nodig is? Dan moet er bouwkundig gebroken en weer opgebouwd worden. Dat kost veel tijd en veel geld. Ook kan het gebeuren dat er een rooster geplaatst wordt bij een ventilatorruimte, maar zonder rooster dat open kan klappen. Dan heb je qua bereikbaarheid niets gewonnen en zal je drastische stappen moeten zetten in geval van onderhoud of uitval. Door vooraf risicoanalyses te doen kom je tot de kwantificering van de RAMS(HEC)-parameters, op product- en procesniveau. Simpelweg betekent dat in het geval van vernoemde ventilator dat er vooraf rekening wordt gehouden met onderhoud, reparatie of vervanging, op de snelste en minst kostbare manier. Ook de keuze voor een bepaald product wordt bij Colt volgens RAMS(HEC) gedaan. In Rotterdam bijvoorbeeld, bij het RET. Daar is gebruik gemaakt van één type ventilator op alle locaties. Voor sommige locaties is deze overpowered, maar het is wel meteen duidelijk welk merk en model men overal tegenkomt, het is makkelijk te onderhouden en de onderdelen zijn goed verkrijgbaar en onderling uitwisselbaar waardoor er slechts een beperkt aantal reserve-onderdelen benodigd zijn.” 

Impressie RWA-ventilatoren opgenomen in bestaande bouwkundige omgeving in de Velser spoortunnel.

Nadenken over onderhoudbaarheid en economische haalbaarheid

“Colt werkt al heel lang met RAMS(HEC) inzake de eigen producten en werkwijze”, licht Erik toe. “We denken na of wat we bouwen onderhoudbaar en economisch haalbaar is. Een goed voorbeeld is ons werk bij de Velserspoortunnel, die in 2008 is gerenoveerd. Dat is het eerste project dat gebouwd is onder system engineering. In de uitvraag kwamen twee zeer grote ventilatoren voor met dito vermogens. Ons advies volgens RAMS(HEC) luidde: plaats 8 ventilatoren per schacht met een bouwgrootte en vermogen conform eenvoudig te verkrijgen handelsmaten. Dan spreek je over een goede mate van ‘Redundancy’, de projecteis schreef immers voor dat bij 25% uitval de tunnel dicht moest. Had je de oorspronkelijke optie toegepast, dan zou de tunnel gesloten moeten worden bij uitval van één van de twee ventilatoren.” Stan vult aan: “Met onze oplossing wordt er minder energie gebruikt en bij uitval blijft de tunnel beschikbaar. Die 8 ventilatoren zijn er uiteindelijk gekomen via een VTW (verzoek tot wijziging).”

RAMS(HEC) helpt om de gevolgen te overzien van beslissingen die nu genomen worden. “Opdrachtgevers kijken gelukkig niet alleen meer naar initiële kosten, maar ook naar TCO (total cost of ownership). Door RAMS(HEC) stap voor stap door te lopen, kunnen er goede beslissingen genomen worden”, oppert Stan. Tot besluit zegt Erik: “De eerste slagen op het gebied van RAMS(HEC) zijn ook bij opdrachtgevers reeds gemaakt, de sector mag het echter meer gaan oppakken, zeker gezien het feit dat dit al een tijd bestaat en het volledig past binnen de hedendaagse eisen: minder hinder, duurzamer en veiliger.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.