Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
“We zoeken eigenaarschap in mensen”

“We zoeken eigenaarschap in mensen”

Ze voelt zich als een vis in het water in haar functie als Manager Funderingstechnieken. Sietsche Eppinga beschouwt zichzelf als technische vrouw binnen de gelederen van BAM. Na het VWO studeerde ze Civiele Technologie en Management aan de Universiteit Twente. “Vanwege de combinatie techniek en economie”, zegt zij zelf. “Ik was klaar op mijn 23e en ben toen als constructeur op de Noord-Zuidlijn begonnen (Strukton), met een -ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan- Pipi Langkous mentaliteit.”

De sprong in het diepe beviel goed. Dat Eppinga als een jongedame in een door mannen gedomineerde wereld werkte, heeft haar vanaf het begin af aan al niet beziggehouden. “Ik was me daar niet van bewust, omdat ik volledig opga in mijn werk”, aldus Eppinga.

Een mooie carrière met hier en daar een bocht
Na vier jaar op de Noord-Zuidlijn volgden er vier jaren BAM in de rol van projectleider. “Ik was 31 toen ik daarmee stopte en had veel ervaring buiten op projecten opgedaan. Door het moederschap wilde ik echter dichter bij huis werken, ik keerde in 2011 terug naar Strukton, als ontwerpleider. Mijn uitvoeringskennis kwam daar prima van pas. Toen kwam in 2015 de functie van tendermanager bij BAM in beeld. Een mooie functie waarin ik veel contact met de klant kon hebben en diens wensen kon vertalen in een technisch uitvoerbaar ontwerp. In 2017 werd de afdeling Funderingstechnieken binnen Grote Projecten van BAM Infra geschoven. Ik had al affiniteit met alles in de ondergrond en met een aantal echt vrouwelijke eigenschappen, zoals het inzien en bespreekbaar maken van risico’s, zag de directie er wel brood in om me die functie aan te bieden. Daar heb ik niet lang over hoeven na te denken.  Al snel bleek de opgave vooral te gaan over menselijke aspect, het veranderen van reactief naar proactief gedrag van de medewerker. Het is mooi om hun passie te ervaren, maar deze mensen hebben ook duidelijke richting nodig vanuit mijn aansturing.”

Risicovol werk vraagt om expertise en een goed plan
Met een team van specialisten om zich heen geniet Eppinga elke dag van de manier waarop BAM Infra Funderingstechnieken werkt. “Best uniek, omdat we eigen materieel ter beschikking hebben, een eigen werf en de mensen en de middelen om onze machines passend te maken voor het werk. Dat maakt ons flexibel en slagvaardig en dus goed inzetbaar voor werkzaamheden voor BAM zelf en voor derde partijen.” Eppinga benadrukt het belang van het hebben van expertise en een goed plan: “Het is risicovol werk, dat vraagt om kennis, planmatig werken en het in orde hebben van de aantoonbaarheid. Daarom voeren we alles zelf uit. We zoeken eigenaarschap in onze mensen. Onze machinisten, heiers en heibazen zijn allemaal verantwoordelijk voor hun eigen machines.”

Samen beter worden
Eppinga komt zelf ook graag buiten, om aan den lijve te ondervinden wat haalbaar is en wat niet. Een voortdurende leercurve, zo omschrijft zij het. “Ook wil ik mijn team leren om samen beter te worden en te leren van fouten. Gesprekken aangaan voor, tijdens en na het werk. Dan merk je soms wel het verschil in vrouwelijke en mannelijke communicatie. Waar mannelijke collega’s in de regel een rapport voor kennis aannemen, daar zie ik vrouwen vooral de vragen stellen. De dialoog aangaan, doorvragen en de verdieping opzoeken. Als ik verandering van gedrag wil binnen mijn team is het belangrijk dat ik daarin een voorbeeld ben naar mijn team.”

Een rolmodel zijn
Het maakte Eppinga niet uit dat zij als leidinggevende de enige vrouw was tussen 70 mannelijke collega’s. “Inmiddels is er een aantal vrouwen gestart in mijn team.” Het feit dat ook zij er niet bij stil staan, ziet zij als onderdeel van het succes. “Ik daag mijn hele team – ook de mannen – graag uit om dat stapje extra te doen qua ontwikkeling en verantwoordelijkheid. Ik hoef alleen maar een omgeving te bieden waarin ze zich veilig voelen. Ik werd erop geattendeerd dat ik door mijn manier van werken een rolmodel ben voor andere vrouwen. Dat heb ik zelf niet eens door. Nu zie ik het wel als mijn missie om andere vrouwen te ondersteunen in hun ontwikkeling. Een grote ontdekkingsreis, met als rode draad dat ik uitgedaagd wil worden en verantwoordelijkheid wil nemen. Dat blijft ook zo.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.