Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
”Waterbouw is mij met de paplepel ingegoten”

”Waterbouw is mij met de paplepel ingegoten”

Een uitspraak van Ruth Huisman-de Graaf, directeur en mede-eigenaar bij De Klerk Werkendam. “Ik ben bijna 40 jaar geleden in een traditionele gezinsconstructie geboren”, opent Ruth het gesprek. “Vader werkte, moeder zorgde voor het gezin. Mijn vader werkte toen al voor De Klerk en ik herinner me nog goed hoe fijn het was om met hem mee te gaan wanneer hij ergens naar toe moest voor het werk. Dan stonden we samen op een sluis en genoot ik van wat hij daarover wist te vertellen.”

Ruth schetst hoe in haar HAVO-tijd de profielkeuze verliep: “We moesten ons oriënteren op de toekomst. Al snel kwam ik uit op een technisch profiel. Daarmee kon ik me na het examen aanmelden bij een hbo-studie Civiele Techniek.”

Onderling netwerken is enorm waardevol

Ruth vervolgt haar verhaal: “Ik weet nog goed dat ik de enige jonge vrouw was op die opleiding. Niet dat dat voor mij lastig was, maar voor docenten soms wel. Met één van hen had ik destijds een gesprek over de andere dynamiek die er heerst in een klas vol jonge mannen waar een jonge vrouw tussen zit. De betreffende docent merkte dat mannen zich anders gedragen onderling, wanneer er een vrouw aanwezig is, in positieve zin. Hij merkte daar meer van dan ik, maar het zette me wel aan het denken.”

Gaandeweg realiseerde Ruth zich dat netwerken met vrouwen zinvol is, wanneer je als vrouw een carrière nastreeft. “Grofweg kun je stellen dat je als vrouw anders bejegend wordt in een wereld waar mannen in de meerderheid zijn. Dat bracht me ertoe om lid te worden van Topvrouwen Bouw & Infra, het netwerk van Nina van Arum. Daar ontdekte ik dat je als vrouwen onderling elkaar kunt versterken en inspireren. Je beschikt over dezelfde soort energie. Dat netwerk is voor vrouwen enorm waardevol.”

Soms komt het leven verrassend om de hoek kijken

We praten weer over de hbo-tijd. “Civiele Techniek vond ik een leuke opleiding. In het 3e jaar van mijn opleiding, ik liep net mijn eerste stage, stond ik ineens voor een verrassing: ik bleek zwanger te zijn. Ineens kwam het thema ‘gezinsleven’ in beeld, niet de start die ik voor ogen had. Er moesten keuzes gemaakt worden, gelukkig genoot ik een enorme steun van het thuisfront waardoor ik snel de juiste keuze kon maken. Ik ging ervoor, voor kind én opleiding, met hulp van thuis. In de bevallingstijd liep ik net mijn 2e stage, bij De Klerk. Deze stage heb ik toen onderbroken, om me te focussen op de bevalling, bij mijn vader en moeder thuis. Vijf weken na de geboorte van onze oudste dochter (ze is inmiddels 20 jaar) heb ik toen (nog steeds binnen de reguliere studietijd) mijn stage bij De Klerk af kunnen maken.”

De start van een mooie carrière

Ruth schetst hoe makkelijk het geweest zou zijn om na de bevalling gewoon thuis te gaan zitten. “Ik ben echter gestimuleerd en geïnspireerd om toch iets te gaan doen met mijn capaciteiten. Na mijn stage ben ik bij De Klerk gebleven en kreeg ik in 2001 mijn eerste vaste baan, als calculator/werkvoorbereider. Het was een intensieve periode van leren, werken en ervaring opdoen. Ik heb mezelf het vak echt eigen kunnen maken”, aldus Ruth.

In de loop der jaren merkte Ruth dat er een omslag plaatsvond naar meer integraal werken. Ruth: “Ik heb me toen meer verdiept in de juridische kant en minder in de technische praktijk. In 2006 kreeg ik de kans om aandeelhouder te worden, twee jaar geleden mocht ik als mede-eigenaar in de directeursstoel plaatsnemen.” Waren er zaken die je meteen wilde veranderen toen je directeur werd, vragen we. Ruth antwoordt: “Je kunt als kersverse directeur niet radicaal het stuur omgooien. Er was al sprake van een ontwikkeling in een andere richting, met een sterke focus op ICT, juridische zaken, HRM en veiligheid. Allemaal zaken die onderhevig zijn aan gestage verandering.”

Het belang van HRM

Voor Ruth is HRM een belangrijk aspect, leren we. “Daar kun je namelijk dingen bewerkstelligen die direct van invloed zijn op het welzijn van de mensen. We hebben een HRM-medewerker aangenomen, samen kijken we hoe het met onze medewerkers gaat. Daarbij hebben we veel aandacht voor de zachte kant, voor het welzijn van onze mensen. Ik denk dat daar een belangrijk pluspunt naar boven komt van het feit dat je als vrouw iets te vertellen hebt in een mannenwereld. Soms moet je mensen anders indelen op het werk, dan kijk je niet alleen naar hun competenties, maar ook naar hun sociale rol binnen een groep. Ik besef me dat zelfs de stoerste mannelijke medewerker ook een mens is die vreugde en verdriet kent en een gezin thuis heeft dat op hem wacht.”

Door kwetsbaar te zijn kun je verandering in gang zetten

Er is binnen de sector een beweging gaande die ook Ruth niet onopgemerkt is gebleven. “Steeds meer mannen willen af van dat stereotype beeld dat alles maar stoer en hard moet zijn. Ook zij zien graag de zachte kant zijn intrede doen in onze sector. Door kwetsbaar te durven zijn kun je die verandering op gang brengen. Daar zijn we als vrouwen goed in en we mogen vanuit onze posities daar best een voorbeeld in zijn. Laten zien dat jezelf kwetsbaar opstellen je niet schaadt, maar juist kracht kan bezorgen.”

De revolutie is al in gang gezet

“Mijn vraag aan de nieuwe generatie papa’s is of zij beseffen dat ze meer verantwoording in de opvoeding van hun kinderen kunnen nemen dan hun vaders deden. Wil je parttime werken, dan werken wij daaraan mee, hoe moeilijk dat ook is soms. Diversiteit nastreven is niet altijd even makkelijk, maar het geheel wordt er wel beter van. Op kantoor is die revolutie al gaande, buiten komt hij langzaam op gang. Alles begint met het niet ingewikkelder maken van zaken dan ze al zijn, niet denken in problemen. Vraagstukken die zich tijdens het proces aandienen beantwoorden we ‘on the go’. Er kan heel veel, als de wil om mee te werken er van twee kanten is. Het verleden heeft de Waterbouw veel gebracht, maar de toekomst vraagt om een andere aanpak. Meer diversiteit gaat daarbij helpen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.