Platform over civiele techniek & infrastructuur
Thema's

Van landmeter naar projectbestuurder

TrimbleStratus-Platform
Met Trimble Business Center biedt SITECH Nederland diverse digitale oplossingen in elke stap van het proces. Het reikt tools aan om zaken inzichtelijk te maken, te berekenen of op te leveren. (Beeld: Trimble)

Tekst | Susan Peek

Beeld | SITECH Nederland | Trimble

6 oktober 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Digitalisering in de GWW-sector. We kunnen er niet meer om heen. “Zorg dat je er klaar voor bent”, zegt Rick Gillesen, productspecialist SPS & software bij SITECH Nederland. “Als je het accepteert, kun je zelf een grote invloed uitoefenen op het effect ervan op jouw bedrijf.”

Gillesen constateert dat binnen de branche de digitalisering van het graven en de bijbehorende stap naar machinebesturing al gezet is. “Hiermee kun je het werk direct nauwkeurig uitvoeren. Nu wordt het tijd om de volgende stap te zetten en is het de truc om de projectmonitoring op de juiste manier te beheren en beheersbaar te houden.”

Tweerichtingsverkeer

Op de vraag ‘hoe?’, zegt Gillesen het volgende: “Technologische ontwikkelingen stellen ons in staat om steeds sneller en eenvoudiger informatie in te winnen. Als je de machinebesturing aan de juiste cloudomgeving koppelt, kun je de data die de machine genereert weer inzetten voor de naberekening van het project. Je kunt je oplevering hierop afstemmen, net als je controles. Dit tweerichtingsverkeer, dus niet alleen data sturen naar de machine, maar ook data terugvragen, is belangrijk voor efficiënter werken in de toekomst en voor de voortgang van het project.”

De landmeter vervult als spil in het proces een nieuwe belangrijke rol en is in feite databeheerder van de digitale processen, en daarmee dus meer een projectbestuurder. (Beeld: SITECH Nederland)

Omarm de technologie

Volgens Gillesen nemen de technieken en bijbehorende producten zeker niet de huidige taken van de landmeter over, maar er ontstaat wel een verschuiving naar een digitaal bouwproces. “In elke stap van een project, van calculatie en werkvoorbereiding, tot uitvoering en oplevering, levert de landmeter een belangrijke bijdrage. Maar met behulp van de juiste tools kunnen machines of anderen de benodigde data vanuit het veld verzamelen en krijgt de landmeter als spil in het proces een andere belangrijke rol. De landmeter beschikt over de juiste inzichten om met zijn specifieke kennis alles op het gebied van gegevens verzamelen aan te sturen. En is daarmee verantwoordelijk voor het beheer van de databestanden en zorgt dat de machines met de juiste modellen werken. De landmeter is in feite databeheerder van de digitale processen, dus spreken we eerder over een projectbestuurder.”

Digitale oplossingen

SITECH Nederland biedt diverse digitale oplossingen en ondersteunt bij de digitalisering van een bedrijf. “Omdat de marges zo onder druk staan, moet je soms investeren om een besparing te kunnen realiseren. En met oplossingen als Trimble Business Center, WorksOS en WorksManager kan dat. In elke stap van het proces reiken we tools aan om zaken inzichtelijk te maken, te berekenen of op te leveren.” Gillesen besluit: “Zo krijg jij als bedrijf meer waar voor je geld, bespaar je op tijd en kosten én ben je klaar voor de toekomst!”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%