Platform over civiele techniek & infrastructuur
Thema's

Uitvinder Track-Truck overtreft zich keer op keer

COSON-ST-middenmeer-008

Tekst | Tekst | Roel van Gils Beeld | A.P. van den Berg

25 oktober 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Al meer dan vijftig jaar ontwerpt en levert A.P. van den Berg geavanceerde sondeerapparaten voor onshore, offshore en near shore grondonderzoek met de nadruk op het sonderen, ofwel Cone Penetration Testing (CPT). Innovatie zit in het DNA van het bedrijf; de grondlegger van het bedrijf was circa 35 jaar geleden uitvinder van het veelzijdige en nog steeds zeer populaire Track-Truck sondeervoertuig. Een gesprek met algemeen directeur Mark Woollard over de laatste ontwikkelingen op het gebied van sonderen, waaronder een heuse sondeerrobot.

Sonderen is een Nederlandse technologie waarvoor A.P. van den Berg nu al meer dan een halve eeuw hoogstaande oplossingen ontwikkelt. “We hebben de technologie van sonderen verder de wereld in gebracht”, zegt Woollard. “Daarbij zijn we marktleidend op het gebied van landsonderen en wereldwijd marktleider in de offshore. Als het gaat om landsonderen zijn er namelijk vele lokale markten; de manier van grondonderzoek is bepaald door de historie en voorkeuren van elk land. In de offshore daarentegen geldt een mondiaal spelersveld. We zijn koploper op technologisch gebied en hebben vele patenten op onze naam staan.”

Digitalisatie

Vijftien jaar geleden al voorzag A.P. van den Berg een sterke digitalisatie van de markt. “Sindsdien ligt een sterke focus op de digitalisering van de data-overdracht. Dat maakt onze apparatuur stabieler, betrouwbaarder en zorgt voor een grotere bandbreedte. Daar hebben we de afgelopen jaren absoluut de vruchten van geplukt”, concludeert Woollard. “Momenteel staan we zelfs aan de vooravond van de tweede generatie van ons digitale sondeermeetsysteem, terwijl onze concurrentie nog bezig is om een eerste generatie in de markt te zetten. Met de tweede generatie blijven we onze voorsprong behouden. Innovatie zit letterlijk in ons DNA.”


De werkplaats van de sondeermeester verandert in een kantooromgeving op het voertuig.

Van handbediening naar sondeerrobot

Datzelfde geldt min of meer voor het indruksysteem, het hart van de machine dat de sondeerstreng de grond indrukt. “Voor het indruksysteem hebben we recent een doorontwikkeling gepresenteerd, een machine die de sondeeromgeving doet veranderen, waarbij mechatronica een steeds grotere rol gaat spelen. De werkplaats van de sondeermeester verandert in een kantooromgeving op het voertuig. Het ‘in- en uitrollen’ van de sondeerstreng verloopt volledig geautomatiseerd. Veldmeetdienst en Laboratoriumgroep (VLG), onderdeel van het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam, heeft het eerste exemplaar al in bedrijf genomen, momenteel zijn we een tweede sondeerrobot aan het bouwen voor Van der Straaten Geotechniek.”

Technieken blijven evolueren

A. P. van den Berg volgt ook de ontwikkelingen in aandrijftechnieken op de voet. Woollard: “In samenwerking met een truckfabrikant zijn we voor BAM Infra bezig met de bouw van een sondeervoertuig op hybridetechnologie. Eenmaal op locatie kan de Track-Truck zich in het veld volledig elektrisch op de rupsen voortbewegen. Ook de sonderingen kunnen emissievrij uitgevoerd worden. En zo blijven we voortdurend onze technieken doorontwikkelen. Sinds 23 januari 2020 is ons kalibratielaboratorium bovendien ISO 17025 geaccrediteerd. Daarmee hebben we als leverancier van meetinstrumenten voor het sonderen wereldwijd een unieke positie ingenomen. We leveren betrouwbare en nauwkeurige apparatuur, ondersteund met een gevalideerd kalibratieproces.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%