Platform over civiele techniek & infrastructuur
Thema's

Thinkproject beheert kwaliteit, kosten en planning in de cloud, ook in Nederland

Project-De-Entree_-Copyright_MaxBogl
Een complex project zoals De Entree in Amsterdam, kan niet zonder een goede digitale infrastructuur. Max Bögl & Partners maken daarvoor gebruik van het Thinkproject Common Data Environment. (Beeld: Max Bögl)

Tekst | Susan Peek

Beeld | Thinkproject | Fermern A/S | AlbrechtsBesteBilder | Max Bögl

6 december 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Grip op hele levenscyclus van bouwproject

Bouwbedrijven en projectontwikkelaars staan voor een ingrijpende digitale transformatie van de bouw- en GWW-sector. Bij het bouwen en beheren van projecten werken ze met steeds meer verschillende en vaak specialistische software. “Die digitalisering creëert veel data en maakt het managen van kwaliteit, kosten én planning complex”, vertelt Joost Bolkenstein van Thinkproject. “Werken in de cloud biedt dan uitkomst.”

Een ambitieus project zoals De Fehmarnbelt-tunnel, kent vele stakeholders en gebruikt de BIM-softwareplatform van Thinkproject als a single source of thruth om mensen, data en informatie met elkaar verbinden en gedurende de volledige project life cycle te ondersteunen (Beeld: Fermern A/S)

Het optimaal beheersen van de driehoek kwaliteit, kosten en planning is de centrale visie van Thinkproject. De Europese leverancier van cloudsoftware voor samenwerking in de bouw, infrastructuur en engineering bedient klanten in 60 landen vanuit 18 kantoren. Duizenden bedrijven in de bouw- en infrasector gebruiken het cloudplatform voor de samenwerking tussen de vele partners in grote internationale projecten. Thinkproject heeft al tien jaar een vestiging in Utrecht waar vandaan klanten in de Benelux en Scandinavië worden bediend.

Single source of truth

De trend naar de cloud in de bouw en infra is volgens Bolkenstein ingegeven door de noodzaak voor openheid en samenwerking tussen partijen. “Thinkproject biedt bedrijven in de GWW-sector een open platform waar ze al hun data en processen van een project in de cloud beheren. Op het moment dat klanten ook met eigen, maatwerk of specifieke software willen blijven werken, kan die worden gekoppeld door middel van API’s. Zo is informatie uit die software ook beschikbaar via ons platform. Het aanschaffen of installeren van extra software is niet nodig.” Het is volgens Bolkenstein enorm belangrijk dat partners bij aanvang van een project duidelijk bepalen hoe alle betrokkenen in alle fases van het bouwproces gaan samenwerken. “Door alle projectinformatie, gebouwdata en communicatie in de cloud te centraliseren, werken alle partners in bouwprojecten met actuele gegevens in één ‘single source of truth’. Dat is de kern van goede samenwerking en Thinkproject faciliteert dit proces.”

Havelland Autobahn, consortium van BAM PPP met PGGM en de HABAU Group, heeft the building SMART International Award 2020 Special Mention gewonnen mede dankzij de BIM-solution van Thinkproject, aldus Thomas Tschickardt – BIM-engineer bij BAM. (Beeld: AlbrechtsBesteBilder)

Touwtjes in handen

Ongeacht de tooling of software is het doel volgens Bolkenstein altijd dat bedrijven ‘in control’ zijn over de driehoek kwaliteit, kosten en planning. “Aannemers stellen zich steeds meer op als totaalonderneming maar worden daarmee wel verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en contractmanagement van gebouwen en infrastructuur. Feitelijk de totale levenscyclus van een project. Maar dan moeten ze de touwtjes goed in handen houden. Beheer van data is dan steeds belangrijker. Bedrijven moeten hun processen, planning, budgetten, rapportages en analyses van projecten organiseren met maximale foutreductie en minimale administratieve handelingen. Samenwerken in de cloud biedt precies dit”, aldus Bolkenstein.

Joost Bolkenstein, salesmanager Thinkproject Benelux. (Beeld: Thinkproject)

Megaprojecten

Dat de visie en oplossing van Thinkproject werken, blijkt uit het feit dat de clouddiensten bijdragen aan goede samenwerking binnen 75.000 projecten wereldwijd. Zo ook bij de bouw van indrukwekkende megaprojecten, zoals de 18 kilometer lange tunnel onder de Fehmarnbelt tussen Denemarken en Duitsland. “Optimale samenwerking, grip op de planning, controle op budgetten en forecasting van kosten zijn cruciaal voor de toekomst van GWW-ondernemingen en het succes van hun projecten. Het is natuurlijk heel speciaal dat een internationaal consortium van toonaangevende bouwbedrijven vertrouwt op Thinkproject voor het organiseren van alle informatie binnen een grootschalig project als de Fehmarnbelt-tunnel. Daar zijn we best een beetje trots op”, besluit Bolkenstein.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht