Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Spinnenweb aan kabels en leidingen | De Entree

Spinnenweb aan kabels en leidingen | De Entree

Bouwen aan infrastructuur start in de ondergrond. Die stelling geldt zeer zeker voor het project De Entree Amsterdam waar werkelijk een spinnenweb aan kabels en leidingen zich in de ondergrond bevindt. Als adviesbureau in ondergrondse kabels en leidingen maakt Akson het wijdvertakt netwerk aan kabels en leidingen helder en inzichtelijk. Niet verwonderlijk dus dat het ingenieursbureau al vanaf de tender in 2016 betrokken is bij het project.

“Na de gunning zijn we door de bewezen meerwaarde als partner betrokken bij het project”, zegt Bram van de Vondervoort, coördinator kabels en leidingen bij Akson. “Vanaf dat punt zijn wij als ingenieursbureau gestart met het selecteren van een combi-aannemer, inventariseren van de raakvlakken, oplossingsrichtingen en faseringen voor de eerste fase, De Westertoegang. Dit bleek al een hele klus, waarbij we dankbaar en succesvol de samenwerking zijn aangegaan met aannemingsbedrijf Van den Heuvel uit Heesch. De intensiteit aan kabels en leidingen in de ondergrond was van dusdanige aard dat het vrijmaken van de ondergrond voor de geplande betonnen onderdoorgang bij de Westertoegang zowel op papier als in uitvoering een complexe klus betrof. Veel overleg en afstemming met de andere projectpartners resulteerde in een UO-ontwerp van het eerste deelgebied. Na de nodige voorbereiding en afstemming met de verschillende netbeheerders zijn we 8 januari 2018 gestart met de werkzaamheden. Nadat de kabels en leidingen waren verlegd en het trottoir figuurlijk was gefundeerd op kabels en leidingen, konden ook Max Bögl en partner Knipscheer aan de slag met het herinrichten van de bovengrondse infra.”

Akson

Na de nodige voorbereiding en afstemming met de verschillende netbeheerders zijn we 8 januari 2018 gestart met de werkzaamheden. (Beeld: Mees van den Ekart Fotografie)

De volgende fase is ondertussen ook in volle gang waarbij de intensiteit aan afstemmingen alleen is toegenomen, weet Van de Vondervoort. “Waar de oorspronkelijke scope van Akson lag in het coördineren en informeren van de netbeheerders, zijn onze huidige werkzaamheden uitgebreid naar het opstellen, het voorbereiden en begeleiden van de uitvoering. Dagelijks zijn wij bezig met de afstemming en optimalisatie van onder andere de ontwerpen voor voedingskabels van de tram (tractievoedingskabels), kabels en leidingen van Liander en Waternet en binnenkort ook deelontwerpen zoals CCTV en kabeltracés van diverse aansluitingen van de objecten (fietsenstalling, tijdelijke steigers voor rondvaartboten, enz). We zijn nauw betrokken bij het omgevingsteam en bieden ondersteuning aan het contractmanagement in de afhandeling van aanpassingen en afwijkingen. Vanuit Akson behartigen wij het belang aan kabels en leidingen namens zowel de netbeheerders als de civiele aannemers. Het is al met al een heel interessant project met vele inzichten en disciplines.”

Naast het project De Entree – Amsterdam is Akson als gespecialiseerd ingenieursbureau in ondergrondse kabels en leidingen ook betrokken of betrokken geweest bij werkzaamheden aan projecten, zoals verbreding A1-A6 Diemen-Almere, de dijkversterking Waddenzeedijk Texel, de Hoekse Lijn Schiedam-Hoek van Holland en Zuidasdok. 

Akson

Veel overleg en afstemming met de andere projectpartners resulteerde in een UO-ontwerp van het eerste deelgebied. (Beeld: Mees van den Ekart Fotografie)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.