Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Solide fundering van restmateriaal

Solide fundering van restmateriaal

De constructie van elk bouwwerk valt of staat met een gedegen fundering. Tegenwoordig zijn er cementgebonden funderingen voor infra en bouw, gemaakt van restmaterialen. Sterk, duurzaam en kostenbesparend. B-CIS BV uit Zaltbommel is gespecialiseerd in het maken van cementgebonden funderingslagen uit restmaterialen. Daarin is de firma uniek en tegelijk marktleider in Nederland.

B-CIS maakt, levert en verwerkt deze cementgebonden bouwstof als funderingslagen voor infrastructurele en bouwkundige toepassingen. Daarvoor heeft het bedrijf mengsels ontwikkeld genaamd Powerbase 5, Powerbase 10 en Powerbase R. Sinds het bedrijf in 2010 van start ging is er al meer dan 2,2 miljoen ton van geproduceerd en verwerkt.

Kostenbesparing op meerdere fronten
Met Powerbase ontstaat een stabiele, gebonden fundering. Naast de kostenbesparing die deze bouwstof zelf genereert, wordt tegelijk een behoorlijke reductie in de kosten in de bovenbouw van een constructie mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld worden volstaan met een afwerking van één of twee dunne asfaltlagen. Directeur/mede-eigenaar John Beekmans: “Met een Powerbase-funderingslaag wordt een sterke spreiding van de (verkeers)belasting naar de ondergrond gerealiseerd. Omdat we met onze mengsels ook hogere druksterktes halen, kunnen ze zelfs worden toegepast in onderheide, zettingsvrije verhardingen.”

Powerbase 5 en 10 zijn voornamelijk vervaardigd uit verontreinigde grond en minerale reststoffen. Powerbase R bestaat vooral uit AEC-bodemas van afvalenergiecentrales en andere minerale reststoffen. Bijvoorbeeld sorteerzeefzand, het laatste, niet-herbruikbare residu dat vrijkomt bij het sorteren van bouw- en sloopafval. Door de inzet van Powerbase wordt in cementgebonden funderingen bespaard op schaarse, dure primaire grondstoffen als schoon zand, grind of hoogwaardige granulaten. Bijkomend voordeel is dat moeilijk of niet-recyclebare probleemstoffen nuttig kunnen worden toegepast. Powerbase is sterker, taaier en rekbaarder dan conventioneel puin- of betongranulaat. Daardoor kunnen relatief grote zettingsverschillen worden opgevangen zonder schade aan de bovenbouw van een verharding. Powerbase wordt geleverd onder NL-BSB-productcertificaat en is zonder restricties veelvuldig toepasbaar.

Powerbase

Aanleg vliegtuigopstelplaatsen vliegveld Eindhoven.


Breed inzetbaar
Powerbase wordt vaak ingezet bij infrastructurele werken zoals wegen, bedrijfsterreinen, vloeistofdichte verhardingen, parkeerplaatsen, containerterminals, vliegvelden, fietspaden, kades en opslagplaatsen. B-CIS biedt eveneens unieke en duurzame oplossingen tegen verzakkingen als gevolg van slappe bodems. Beekmans: “Afhankelijk van het doel ontwerpen we voor ieder project een pasklare en gegarandeerd zettingsvrije constructie.”

Ook in bouwkundige toepassingen kent Powerbase inmiddels veel toepassingen. Bijvoorbeeld bij distributiecentra met verhoogde loaddocks en bij onderheide binnenvloeren, waar werkvloeren voor de heimachines nodig zijn. 

“Een mooi voorbeeld is de drievoudige win-winsituatie bij Twence Afval en Energie. Dit bedrijf wil bodemas duurzaam verwerken in de vorm van vrij toepasbare bouwstof. Daarnaast wil het een oude stortplaats waterdicht afdekken en er een zonnepark op gaan exploiteren. Hiervoor hebben we Powerbase R ontwikkeld. We verwerken bodemas op duurzame wijze in een nuttig toepasbare bouwstof waarmee het stortlichaam wordt afgedekt én bereikbaar gemaakt voor de aanleg van het zonnepark”, aldus Beekmans.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.