Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Samenwerking Antea Group en KPN betekent nieuwe stap in data-gedreven werken

Samenwerking Antea Group en KPN betekent nieuwe stap in data-gedreven werken

Veilig datastromen verzamelen en delen via Data Services Hub

Antea Group en KPN hebben 14 juli een samenwerkingsverband gesloten betreffende het gebruik van de Data Services Hub (DSH). Antea Group is hiermee het eerste ingenieurs- en adviesbureau in Nederland dat via de DSH grote hoeveelheden data veilig kan inwinnen en ontsluiten voor klanten. “Een belangrijke versnelling in het data-gedreven werken waar steeds meer overheden voor kiezen”, stelt Tanja Lendzion, CEO van het ingenieurs- en adviesbureau.

De rol van data in onze leefomgeving groeit. Zo gebruiken steeds meer gemeenten real-time omgevingsdata om hun doelen te bereiken. Denk aan gegevens over de luchtkwaliteit of geluid. Maar ook aan data over de openbare verlichting, riolering of het gebruik van infrastructuur. Dit biedt waardevolle input om betere plannen en begrotingen te maken. Data-gedreven werken resulteert daarnaast in beter onderbouwde keuzes, kostenbesparingen en accurate voorspellingen.

Veilig, schaalbaar en betrouwbaar

Deze groeiende vraag naar data brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Léon Verhoeven, Businesslijndirecteur Data & Realisatie van Antea Group: “We halen steeds grotere hoeveelheden data binnen. Afkomstig van sensoren, maar ook van andere databronnen. Al die data wil je op een veilige en betrouwbare manier verzamelen en ontsluiten. De Data Services Hub zorgt hiervoor. Via dit platform zijn we in staat om meerdere datastromen op een neutrale plek binnen te laten komen en vervolgens veilig te ontsluiten naar de applicaties en tools van gebruikers.”

Samenwerking

KPN is dankbaar voor het vertrouwen en kijkt uit naar de samenwerking met Antea Group. Rutger Borst, business development manager van KPN: “De domeinexpertise van het ingenieurs- en adviesbureau kan optimaal worden omgezet in waarde door het gebruik van de Data Services Hub. Het stelt Antea Group in staat om in korte tijd nieuwe diensten te ontwikkelen die snel opschaalbaar zijn.”

Pilot met straatverlichting

Om tot een partnership te komen, initieerden KPN en Antea Group dit jaar een pilot in de gemeente Dronten. Hierbij werd de beheersoftware van de gemeente voorzien van extra datastromen afkomstig van de Signify-straatverlichting. Op basis van deze data kon de gemeente exact in kaart brengen welke kostenreductie Ledverlichting met zich meebrengt ten opzichte van de traditionele armaturen. Daarnaast werd sensordata ontsloten om de kwaliteit van de leefomgeving te monitoren. Dit is van groot belang met het oog op de invoering van de omgevingswet begin 2022.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.