Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

‘Samenwerken in bouwteamverband zou de standaard moeten zijn’

Jan-Wessels_Solid
Bij de Stevinsluizen worden in een zeer kort tijdsbestek de bestaande sluisdeuren gerenoveerd.

Tekst | Suzanne van Gaale

Beeld | Jan Wessels

14 november 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Adequate projectmatige aanpak

In een uniek samenwerkingsverband heeft Solidd Steel Structures samen met bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis) de aanvaarbeveiliging van de nieuwe keersluis in Den Oever in opdracht van Rijkswaterstaat gerealiseerd. Een project waarin het Friese bedrijf zich als een vis in het water voelt. 

De aanvaarbeveiliging van de nieuwe keersluis was op alle fronten ingewikkeld.

Hoewel Solidd Steel Structures expert is in zware staalbouw, ziet directeur Jan Willem Stob de toegevoegde waarde van zijn bedrijf vooral op het terrein van werktuigbouwkundige constructies. Of om preciezer te zijn, in het managen van complexe projecten. “Hoe ingewikkelder een opdracht, hoe enthousiaster wij worden”, aldus Stob. Voor de vernieuwing van de Afsluitdijk is het bedrijf betrokken bij vier onderdelen: het reviseren van de Stevin-sluizen, het realiseren van de droogzetschotten in de Vismigratierivier evenals de aandrijving van de keerschuiven in de rivier en als laatste de aanvaarbeveiliging van de nieuwe keersluis in Den Oever. “Stuk voor stuk opdrachten met een eigen uitdaging. Bij de Stevin-sluizen moesten we bijvoorbeeld in een zeer kort tijdsbestek de bestaande sluisdeuren uithijsen, beoordelen en renoveren. Dit staat of valt met een adequate projectmatige aanpak, precies wat bij ons past en waar we goed in zijn.”

Op alle fronten complex

De aanvaarbeveiliging van de nieuwe keersluis was op alle fronten ingewikkeld, zowel op technisch vlak als qua tijdbestek en kwaliteit. “Dit hebben we in bouwteamverband opgepakt samen met Levvel. Doordat we engineers met praktische kennis in huis hebben, maken we werktekeningen die in de praktijk ook efficiënt gerealiseerd kunnen worden. Met Levvel hebben we het ontwerp geoptimaliseerd waarbij wij de lead hadden. In korte tijd is een functioneel ontwerp tot stand gekomen, waarbij het managen van alle raakvlakken en interfaces essentieel is.”

Fijne manier van samenwerken

Het werken in bouwteamverband heeft belangrijke voordelen volgens Stob: “Je benut alle kwaliteiten binnen een team, er is volledige transparantie in kosten en opbrengsten. De focus ligt op de techniek en de uitvoering, omdat je van tevoren goede afspraken maakt. Het werken in bouwteamverband vraagt ook een andere benadering qua omgang tussen bouwteamleden. Er moet veel aandacht zijn voor soft skills. Teamleden moeten vertrouwen hebben in elkaar en ultiem kunnen samenwerken. Naast de kennis die je in huis moet hebben van de techniek, gaat het vooral ook over de menselijke kant. Precies waar Solidd zich in wil onderscheiden, het gaat om wie we zijn!”

Om de hoek

Het meewerken aan de vernieuwing van de Afsluitdijk is voor het team van Solidd extra bijzonder omdat de dijk ‘om de hoek’ ligt. “Het is een aansprekend werk, iedereen kent het. De Afsluitdijk is in feite één grote werktuigbouwkundige constructie om het water, verkeer en de flora en fauna te regelen. Het is ontzettend mooi dat wij hier aan mee mogen werken.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht