Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bruggen & Tunnels

Robot verwijdert giftige coating in Maastunnel

In navolging op de autotunnel wordt ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel in Rotterdam ingrijpend gerenoveerd en gerestaureerd....

innovatieve-schuurtechniek-voor-het-plafond-van-de-maastunnel-t-kopieren

4 september 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In navolging op de autotunnel wordt ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel in Rotterdam ingrijpend gerenoveerd en gerestaureerd. Omdat het een Rijksmonument betreft, is extra zorgvuldigheid geboden. Service Groep ontwikkelde een zelfrijdende robot om de giftige, PCB-houdende coating op het plafond van de tunnel met uiterste precisie en zonder menselijke blootstelling te verwijderen.

De fiets- en voetgangerstunnel ondergaat een flinke opknapbeurt. Zo wordt de vloer van de voetgangerstunnel vervangen en de vloer in de fietstunnel opgeknapt. Daarnaast wordt het tegelwerk opgefrist, komt er nieuwe LED-verlichting en een nieuw veiligheidssysteem. Belangrijk aspect voorafgaand aan de renovatie is het verwijderen van de PCB-houdende coating op het plafond van de tunnels.

Machine op maat

Als specialist in oppervlaktebewerkingen, in de ruimste zin van het woord, ontwikkelde Service Groep een machine speciaal voor het schuren van plafonds. “We zijn gespecialiseerd in het gedetailleerd verwijderen van bestaande afwerkingen en het gereedmaken van ondergronden voor een nieuwe applicatie”, legt Van Leeuwen uit. “Dat laatste ook veel in de infrasector, bijvoorbeeld het verwijderen van slijtlagen en het stalen dek SA2.5 opleveren in één arbeidsgang door middel van Extreme Shotblasting. We beschikken over eigen materieel en maken waar nodig zelf machines op maat voor een project, zoals bij de Maastunnel. Door middel van schuren is de kans op beschadigingen aan de ondergrond vrijwel uitgesloten. De druk van de schuurkop is nauwkeurig in te stellen met een uiterst vlak oppervlak als resultaat. Een schuurmachine voor het schuren van een groot oppervlak en het verwijderen van een dik systeem (coating) op een plafond bestond echter nog niet.”

Door middel van schuren is de kans op beschadigingen aan de ondergrond vrijwel uitgesloten.

 

Gesloten systeem

Service Groep heeft een zelfrijdende robot ontwikkeld met een schuurkop die de giftige coating laag voor laag verwijdert en stofvrij opvangt. De uitdaging zat hem volgens Van Leeuwen in het continu op druk houden van de schuurkop en tegelijk de golvingen in het plafond volgen. “We kunnen geen gebruik maken van de zwaartekracht”, zegt Van Leeuwen. “De schuurkop is volledig computergestuurd, beweegt van links naar rechts en baant zich vervolgens een weg naar voren. De robot is gebaseerd op een gesloten systeem. De afvalstroom wordt via een stofzuiger met wormkast in een gesloten bigbag opgevangen. Niemand wordt dus aan stofontwikkeling blootgesteld. Bij de Maastunnel werd in één beweging 3 millimeter van de giftige coating afgeschuurd over een oppervlakte van in totaal circa 4.000 m2.”

Inmiddels heeft Service Groep de giftige coating in twee fasen met succes verwijderd, zonder ook maar enige beschadiging aan de ondergrond. “De veelzijdige robot is voor meerdere projecten inzetbaar, al dan niet met een eventuele aanpassing vande machine”, benadrukt Van Leeuwen tot besluit.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%