Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Pionieren 2.0
Hetty Klavers Dijkgraaf Waterschap Zuiderzeeland

Pionieren 2.0

Solidariteit, vastberadenheid en volharding. Al eeuwenlang zijn dat de basisingrediënten voor waterbeheer in Nederland. Waterbeheer is immers nooit af. Wat vandaag goed is, is morgen niet goed genoeg. 

Als Waterschap Zuiderzeeland, gelegen op de bodem van de voormalige Zuiderzee, hebben wij een goede uitgangspositie. Ruim een eeuw geleden ontworpen doet het watersysteem nog steeds wat het moet doen. Wij zorgen er ook goed voor; onze gemalen zijn dankzij goed beheer en onderhoud in topconditie. Toch was het ook voor ons hard werken om de weersextremen van 2023 het hoofd te bieden. Vooral aan het einde van het jaar moesten wij alle zeilen bijzetten om de polders droog te houden. Zelfs ons oude dieselgemaal Wortman, normaal een reserve gemaal, was nodig om de polders droog te houden. De afdronk van het afgelopen jaar is dubbel. Ons watersysteem is gelukkig nog steeds grotendeels op orde. Tegelijkertijd beseffen we dat ook aan zo’n slim ontworpen watersysteem grenzen zitten. De weersextremen van het afgelopen jaar vallen immers in het niet bij die in de (nabije) toekomst.

Wij zullen onze goede uitgangspositie voortvarend moeten uitbouwen. En ook los moeten komen van de overtuiging dat alles, al dan niet met techniek, op te lossen is. Dit betekent dat als wij fors investeren in het watersysteem en de dijken, wij nog best redelijk in staat zijn om toenemende weersextremen op te vangen. Maar laten wij er geen doekjes om winden: ondanks alle investeringen neemt het functioneren van het watersysteem af. Deze combinatie betekent meer stormen, meer hoogwater en dus meer wateroverlast zowel in het stedelijk als in het landelijk gebied. En in perioden van droogte niet alleen waterschaarste, maar ook water van mindere kwaliteit. Water gaat indringender onderdeel zijn van onze leefomgeving en meer bepalend zijn voor de leefbaarheid van ons land. Het water heeft meer ruimte nodig en daar moeten we nu al rekening mee houden.

Daarom is het nodig dat wij bij de ruimtelijke keuzes die wij NU maken water en bodem sturend laten zijn op de ruimtelijke ontwikkeling en inrichting. Wij willen immers ook een veilig en bewoonbaar leefgebied voor onze kinderen en kleinkinderen. Voor ons gebied is er niets nieuws onder de zon: het ontwerp van onze polders is het resultaat van de toepassing van het principe ‘water en bodem sturend’ avant la lettre. Niets is toevallig gepositioneerd in onze polders. Ook nu werken wij samen met gemeenten en provincie om water en bodem een stem te geven in de verdere doorontwikkeling van onze polders. Ondanks de ligging op de bodem van de Zuiderzee zal het nog lang goed toeven zijn in ons mooie gebied. Mits wij samen de verstandige keuzes blijven maken. 

Solidariteit, vastberadenheid en volharding. Dat past prima bij de Flevolandse pioniersgeest. Samen maken wij de toekomst in ons gebied: Samen maken wij Flevoland [1]. Laten wij dat ook landelijk doen, op weg naar een waterrobuust en klimaatbestendig Nederland.  

[1]
Samen maken wij Flevoland is een gezamenlijk programma van Rijk en regio waarin gewerkt wordt aan de toekomst van Flevoland.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.