Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Optimaliseren en verduurzamen van werkprocessen met innovatieve hard- en software
Al vele jaren vertrouwt BAM Infra Nederland op de meetapparatuur en software van Geodirect voor de aanleg en het onderhoud van wegen.

Optimaliseren en verduurzamen van werkprocessen met innovatieve hard- en software

Al vele jaren vertrouwt BAM Infra Nederland op de meetapparatuur en software van Geodirect voor de aanleg en het onderhoud van wegen. Voor het project Vechtdalverbinding is een beroep gedaan op de expertise van Geodirect bij het optimaliseren en verduurzamen van de werkprocessen waarbij plaatsbepaling en geo-informatie een rol spelen. 

Vechtdalverbinding is een traject van 40 kilometer in het gebied tussen Zwolle en Hardenberg. Dagelijks rijdt er veel (vracht)verkeer op dit traject. Vooral in de spits liep het verkeer hier vast. Reden voor de provincie Overijsel om dit traject aan te pakken. Naast het verbeteren van de doorstroming worden veiligheid en duurzaamheid aangepakt in het grootste infrastructurele project in de provincie Overijssel. 

Innovatieve oplossingen en maatwerkontwikkeling

“De intensieve samenwerking met BAM Infra stelt ons telkens weer in staat om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die zorgen voor verhoogde efficiëntie en kostenreducties”, zegt Jasper Zuidam, Sales Engineer bij Geodirect. “Zo hebben we voor het proces van asfaltkernboringen, onderzoek en dichtheidsmetingen een boorwagen uitgerust met de Stonex S900A RTK GNSS ontvanger voor nauwkeurige vastlegging van de boorlocaties. Voor het registreren van sensordata en informatie hebben we het systeem gecombineerd met Geolantis.360 COLLECTOR. Ten behoeve van het delen van informatie en inspoelen van gegevens in de diverse applicaties binnen de projectorganisatie hebben we een maatwerk softwarekoppeling ontwikkeld.”

De automatische synchronisatie zorgt voor een enorme tijdswinst.

Praktijkervaring in het veld

Uitvoerder Berthold Benneker van BAM Infra Asfalt is enthousiast over de Stonex meetsystemen, het Geolantis.360 platform en de samenwerking met Geodirect. “Ik werk al jaren met de betrouwbare Stonex meetapparatuur en software van Geodirect. Ook nu weer heb ik een snel en nauwkeurig systeem om mee te werken. Ideaal om één systeem te hebben waarmee je alle werkzaamheden kunt uitvoeren.”

“Bij de boorwerkzaamheden gebruiken we de Stonex GNSS ontvanger om de asfaltkernen in te meten en voeren we de asfaltsamenstelling in de Geolantis.360 app in. Daarnaast meten we bij het ophogen van zand- en puinbaan de locaties in, waarbij we ook direct weten in welk baanvak dit ligt. De dichtheidsmetingen combineren we met een Troxler, deze metingen registreren we ook gelijk bij het gemeten punt.”  

Inrichting van het werkproces

Het digitale werkformulier in Geolantis.360 is opgezet met vaste gegevens die corresponderen met de meting, zoals boorkern, immobilisaat, penetrograaf, puin, stabilisatiezand, zand voor ophoging en zand voor zandbed. Na registratie worden de gegevens automatisch gesynchroniseerd en klaargezet door middel van een op maat ontwikkelde connector. De gegevens worden automatisch op baanvak gespecificeerd en geëxporteerd naar Excel-documenten. De werkvoorbereiding heeft altijd real-time toegang tot de gegevens via de Geolantis.360 Cloud-omgeving voor verdere verwerking tot opleverdocumenten. 

“De automatische synchronisatie zorgt voor een enorme tijdswinst”, vertelt Berthold. “We hoeven ook niet meer iedere keer heen en weer te rijden om gegevens naar de werkvoorbereiding te brengen. Wel zo prettig op zo’n groot project als de Vechtdalverbinding. We kunnen ontzettend veel met dit systeem. En wanneer we tegen een technisch probleem aanlopen, kunnen we altijd rekenen op de mensen van de supportafdeling van Geodirect. Zij helpen ons telefonisch of kijken op afstand mee in de systemen om direct iets te verhelpen. Ideaal als je ergens in de middle of nowhere staat.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.