Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Ook gasolie laat zich prima reinigen

DSC00816
MOTOREX is compatible met alle gangbare afdichtingen.

Tekst | Armand Landman

Beeld | Duport Lubricare

2 januari 2023 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

‘Overstappen op biologisch afbreekbare olie is niet moeilijk’

Minder stilstand, een langere levensduur, minder verspilling en beter voor mens en milieu. Dat beloven de CARDEV filtratiesystemen die speciaal zijn ontworpen om hydraulische smeermiddelen te ontdoen van vuil en water. Ze worden geleverd door Duport Lubricare. “Door de sterk gestegen olieprijzen krijgen we steeds vaker het verzoek of we ook gasolie kunnen reinigen”, legt Michael Anslijn van het bedrijf uit Dedemsvaart uit. “En ja, dat kunnen we.”

Reinigen van een flinke hoeveelheid olie is minder kostbaar dan een grote tank volledig verversen. En Duport Lubricare draait er z’n hand niet voor om. Anslijn: “Smeermiddel op basis van verzadigde esters laat zich namelijk heel makkelijk op lagere temperaturen reinigen. CARDEV offline en bypass filtratie is in staat om de olie in het systeem ‘schoner dan nieuw’ te krijgen en dit ook te behouden. Hierdoor wordt overmatige slijtage van componenten voorkomen en gaan ze langer mee, wat de betrouwbaarheid van machines ten goede komt.” 

Michael Anslijn.

Maar Duport Lubricare doet meer. Het bedrijf is leverancier van de ECOSYNT HEES lijn van het Zwitserse MOTOREX. Het product bevat snel biologisch afbreekbare hydraulische oliën op basis van verzadigde estervloeistoffen. “Steeds meer overheden en andere opdrachtgevers schrijven biologisch afbreekbare olie voor”, vertelt Anslijn. “Ze zien dat er nog wel eens wat olie wil weglekken in de bodem, bijvoorbeeld door slangbreuk. Onze olie is niet schadelijk voor het milieu: 75% breekt binnen 28 dagen af, nog meer dan volgens de OECD 301B-richtlijn verplicht is. Die schrijft 60% voor.”  

Overstappen van minerale oliën naar biologisch afbreekbare is volgens Anslijn makkelijk. “MOTOREX is compatible met alle gangbare afdichtingen. Dat betekent dat er geen aanpassingen aan een machine hoeven te worden gedaan. En samen met Motorex geven we – na gratis bemonstering van de olie – een verklaring van mengbaarheid met de huidige olie in het systeem af. Vervolgens nemen we de fabrieksgarantie zwart op wit over. Gedurende de hele levensduur van een machine hoeft de olie niet meer vervangen te worden. Minder stilstand dus, minder arbeid en veel minder gebruik van schadelijke stoffen.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht