Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Onafhankelijk in testen, inspecteren en certificeren
Normec QS levert onafhankelijke, geaccrediteerde diensten in testen, inspecteren en certificeren.

Onafhankelijk in testen, inspecteren en certificeren

Normec QS is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in het leveren van onafhankelijke, geaccrediteerde diensten in testen, inspecteren en certificeren van kunststof folies en leidingsystemen. Het bedrijf fungeert als een one-stop-shop en opereert volledig onafhankelijk onder accreditatie met ministeriële erkenning, zoals recent nog op het Dak van Drenthe dat heel even het decor vormde van het EK wielrennen 2023.

Voor folieconstructies treedt Normec QS doorgaans op als geaccrediteerde inspectie-instelling tijdens de aanleg en verricht destructieve testen op kunststof lasverbindingen in het eigen daartoe geaccrediteerde laboratorium. “Ook mogen we onder accreditatie een uitspraak doen over de te verwachten levensduur van folieconstructies”, zegt directeur Iljo Fluit. Een mooi voorbeeld daarvan is het project Dak van Drenthe. Het project is officieel een 800 meter lange wal van bodemas die eerder dit jaar werd afgedicht met een folieconstructie. Dat deze inzet zeer wordt gewaardeerd blijkt tevens uit een uitspraak van Hans Boer van opdrachtgever Attero: “Wij kiezen voor Normec QS voor een onafhankelijke toetsing van de kwaliteit van het werk. Dit is voor Attero erg belangrijk voor de acceptatie van de levensduur van 100 jaar van de afdichting. Daarnaast is Normec QS praktisch en flexibel om de voortgang van het werk te kunnen waarborgen.”  

Normec QS verricht testen in hun eigen geaccrediteerde laboratorium.

Behalve testen en inspecteren kan Normec QS ook een uitspraak doen over de verwachte levensduur van een constructie of leidingsysteem. “De levensduur van de toegepaste kunststoffen is afhankelijk van diverse omgevingsfactoren. Denk daarbij aan chemische, fysische en mechanische degradatieprocessen. In ons laboratorium worden langeduur-beproevingen gedaan waaruit een uitspraak voortkomt over een levensduurverwachting”, zegt Iljo. “We voeren niet alleen levensduuronderzoek uit op geokunststoffen, maar ook op geotextielen zoals drainagematten of geogrids. Daarnaast worden we meer en meer ingezet voor het bepalen van de restlevensduur van bijvoorbeeld kunststof leidingsystemen.”

In het laboratorium van Normec QS worden onder accreditatie ook afschuifproeven gedaan. “Een talud wordt meer en meer onderworpen aan een hellend vlakproef. We simuleren de situatie buiten in ons lab aan de hand van een vergelijkbare opstelling, en zijn daarmee uniek in Nederland. En zo blijven we als Normec QS meebewegen met de tijd om onze opdrachtgevers een one-stop-shop te bieden voor testen, inspecteren en certificeren.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.