Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
‘Omgekeerd bouwen is moeilijker dan opbouwen’
De vrijgekomen materialen zijn met beunbakken naar een depot vervoerd waar de laatste materialen gescheiden zijn.

‘Omgekeerd bouwen is moeilijker dan opbouwen’

Materialen scheiden voor hergebruik

Bij de Frontmuur Zuidwest was een tijdelijke constructie gemaakt voor de bouw van de Nieuwe Sluis. En omdat deze zoals gezegd tijdelijk is, moest deze weer verwijderd worden. Geen sinecure, want verwijderen, oftewel omgekeerd bouwen, is moeilijker dan opbouwen. Zeker in het kader van circulariteit waarbij de materialen gescheiden ontmanteld moeten worden om hergebruik mogelijk te maken. Aan waterbouwbedrijf Van den Herik Sliedrecht de uitdaging om deze klus in goede banen te leiden.

“De dam in één keer met grote scheppen eruit halen is niet moeilijk”, aldus Leo Kruidenier, manager Uitvoering bij Van den Herik. “Maar dan heb je je eigen probleem gecreëerd. De uitdaging was om zoveel mogelijk vrijkomende materialen te kunnen hergebruiken.” Om een beeld te schetsen; deze werkzaamheden omvatten het verwijderen (omgekeerd bouwen) van de staalslakken, bentonietmatten en het verwijderen van het zand van de tijdelijke landaanvulling rondom de Frontmuur Zuidwest. Als je dat vertaalt naar hoeveelheden, dan gaat het om 45.000 ton staalslakken van 45/180 mm, 3.000 m² bentonietmatten, 2.500 ton van 5/40 kg stortsteen gepenetreerd met colloïdaal beton, 15.000 m³ zand en 1.600 ton klei. Al dit materiaal is waar mogelijk elders op de locatie hergebruikt of geschikt gemaakt voor hergebruik op andere bouwlocaties.

Dankzij de twee grote kraanpontons, Karma IV en Prins 5, is het werk binnen tijdsbestek afgerond.

Volgorde bepalend voor hergebruik

Van den Herik is zorgvuldig en stapsgewijs te werk gegaan. Allereerst is het zand ontgraven, vervoerd en verwerkt in een nieuwe toepassing. Hierbij moest het zand nauwkeurig verwijderd worden tot op de staalslakken, waarmee de bentonietmatten waren aangebracht om geen vermenging van staalslakken in het zand te krijgen. Vervolgens zijn aan de binnenzijde van de dam de zinkstukken verwijderd die met staalslakken waren afgezonken. Kruidenier: “Door in deze volgorde te werken, hebben we de materialen kunnen scheiden. De grootste moeilijkheid was om de staalslakken, wiepen en het geotextiel te scheiden.”

Inzet van grote kraanpontons

Aan de buitenzijde van de dam is de gepenetreerde breuksteen tot 12 meter diepte opgebroken en is het colloïdaal beton zoveel mogelijk gescheiden van de breuksteen. Voor deze werkzaamheden is veel kracht vereist op grote diepte. Hiervoor heeft Van den Herik haar kraanponton Prins 5 aangepast en ingezet. De vrijgekomen materialen zijn met beunbakken naar een depot vervoerd waar de laatste materialen gescheiden zijn. Hierdoor kan ook de breuksteen elders worden toegepast. “Na het gescheiden verwijderen van het zand, breuksteen en zinkstukken konden we ook de 45.000 ton staalslakken verwijderen. Voor deze hoeveelheid op grotere diepte hebben onze kraanpontons Karma IV en Prins 5 goed werk verzet.”

Logistieke uitdaging

Dankzij de twee grote kraanpontons, Karma IV en Prins 5 met de nodige beunbakken en duwboten, is het werk in een kort tijdsbestek afgerond. Logistiek was het een extra uitdaging aangezien de werkzaamheden dichtbij de druk bevaren Westsluis plaatsvonden. Een goede voorbereiding, werkwijze en duidelijke afstemming waren essentieel. “Eén verkeerde keuze in de afwegingen zou gevolgen kunnen hebben. Maar met de dagelijkse leiding van uitvoerder Gerco Grootenboer, met het juiste materieel bediend door vakbekwame specialisten en met grote inzet en betrokkenheid is het werk succesvol afgerond. Wij zijn trots op de mensen die het maken en kijken tevreden terug op een uitdagend project dat naar ieders tevredenheid binnen de gestelde tijd is afgerond.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.