Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Nijmegen heeft langste 3D-betongeprinte fietsbrug ter wereld
De 3D-betongeprinte fietsbrug. Foto: Gemeente Nijmegen

Nijmegen heeft langste 3D-betongeprinte fietsbrug ter wereld

Het project is uniek omdat de fietsbrug in volledige vormvrijheid is ontworpen, dankzij onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven en de doorontwikkeling van de 3D-betonprinttechniek. Kenmerkend voor de nieuwe verschijning in het Dukenburgse park De Geologenstrook zijn de ronde en glooiende vormen.

De brug is laagje voor laagje geprint in de betonprintfabriek van Saint Gobain Weber Beamix en gerealiseerd door bouwconcern BAM. Het is behalve de langste, ook de grootste betonnen brug ter wereld waarbij de architect alle vrijheid had. Michiel van der Kley kon bij het ontwerp vrij te werk gaan en werd niet belemmerd door het materiaal of door traditionele processen, zoals betonbekisting.

Omdat de overspanning niet overal constant is en er dus rekening moest worden gehouden met het veranderende gewicht van de constructie, is er tijdens het printproces voor gekozen om de brug op te delen in printbare onderdelen. Via een parametrisch model – dat wil zeggen op basis van data – is het definitieve ontwerp gegenereerd.  

Sneller en flexibeler

Geprinte bruggen kunnen in principe een stuk sneller gebouwd worden dan gewone bruggen, met meer flexibiliteit en meer ruimte voor gepersonaliseerde ontwerpen. Bovendien zijn ze duurzamer, omdat er minder beton nodig is. De ambitie van de partners van dit innovatieve project is om met 3D-betonprinten uiteindelijk te komen tot een duurzame bouwmethode, die ingezet kan worden voor de productie van onder meer bruggen en woningen. 

Dat is ook de reden dat Rijkswaterstaat samen met ontwerper Van der Kley het initiatief heeft genomen voor dit project. Zij hebben deze bijzondere brug als blijvende herinnering aan de gemeente Nijmegen geschonken ter ere van de verkiezing tot European Green Capital 2018. 

Voor de juiste kennis en expertise werd de hulp van de TU Eindhoven en in het bijzonder Theo Salet ingeroepen, een expert op het gebied van 3D-geprinte gebouwen. Advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos heeft het ontwerp van de brug vertaald naar printbare constructieonderdelen. Het parametrisch model van de brug is door Summum Engineering uitgewerkt.

Theo Salet, hoogleraar Concrete Structures, TU Eindhoven: “Het printen van beton heeft een enorme groeipotentie. We gebruiken minder grondstoffen en kunnen de bouwsnelheid drastisch verhogen. We willen in de toekomst beton zelf verduurzamen en ook gaan hergebruiken. Er is in de keten nog veel meer winst te behalen. Ook ben ik trots dat de ontwikkelde kennis zo snel zijn weg heeft gevonden naar de industrie.” 

Wethouder Bert Velthuis, gemeente Nijmegen: “We zijn als Nijmegen zeer vereerd om deze innovatieve 3D-geprinte brug in ontvangst te mogen nemen. We zijn een bruggenstad, en deze bijzondere, innovatieve brug is een prachtige toevoeging. De brug leidt tot verbinding: in de ontwerp- en constructiefase verbond het de verschillende partners, en vanaf nu verbindt de brug onze bewoners.”

Bas Huysmans, CEO van Saint Gobain Weber Benelux: “Deze 3D-productietechniek levert een materiaalbesparing op die kan oplopen tot wel 50 procent, omdat de printer alleen beton neerlegt op plekken waar dat voor de constructieve sterkte nodig is. De 3D-technologie is volwassen aan het worden en groeit zo uit tot een serieuze optie voor het sneller, duurzamer en goedkoper realiseren van onder meer fiets- en voetgangersbruggen.” 

Michiel van der Kley, ontwerper: “Ik vond het vooral belangrijk om te laten zien waar we staan met de 3D-printtechniek. Het ontwerp is geïnspireerd op een vorm die in de natuur ontstaat omdat het op de meest efficiënte manier een bepaalde kracht op moet vangen, en dan nu vertaald in een digitaal proces. Met deze vorm hebben we het 3D printen van betonnen objecten weer interessanter gemaakt. ” 

Opening online te volgen

De nieuwe brug wordt op 8 september officieel ingehuldigd. Het evenement is live te volgen vanaf 16.00 uur via deze link.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.