Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuwe GRE-blusleidingen in Antwerpse haven
Montage van een GRE-leiding.

Nieuwe GRE-blusleidingen in Antwerpse haven

In het Antwerpse havengebied werkt QUALM al een aantal maanden aan het vernieuwen en uitbreiden van een blusleidingsysteem voor een gasterminal. Een kolfje naar de hand voor de specialist in blussystemen, leidingwerk- en grondverzet die het hele project van A tot Z in eigen beheer en met eigen gecertificeerde medewerkers uitvoert. 

Bij de terminal wordt op grote schaal gas op- en overgeslagen. “Veiligheid heeft daar topprioriteit”, weet ook Menno Mulders, directeur van QUALM. “Daarom wordt het bestaande blusleidingsysteem nu voor een deel vernieuwd en aangepast. Aan ons de taak om het nieuwe GRE-leidingwerk in de grond aan te brengen, zonder de processen van de klant te verstoren. De werkzaamheden op de gasterminal gaan onverminderd door. Gezien de vele bochten, T-stukken, zinkers en andere hulpstukken best een puzzel. Het nieuwe leidingstelsel loopt namelijk kriskras over het terrein en bevat maar weinig rechte stukken.”

Aftakking op GRE-leiding voor tankblusinstallatie.

Spoolbouw tekeningen

QUALM is hoofdaannemer voor dit project en besteedt alleen het grondwerk uit aan een huisaannemer op het terrein. “Zij zijn immers bekend met het terrein en de eindklant”, zegt Menno. “Na het inmeten van de sleuven met GPS, maken we zogenaamde spoolbouw tekeningen van het leidingstelsel. Daarmee geven we precies aan hoe de leiding in de grond gemaakt moet worden en op welke positie een bocht, een T-stuk voor de brandkraan of een ander hulpstuk moet komen. Het leidingwerk wordt zoveel mogelijk prefab voorbereid onder geconditioneerde omstandigheden in onze werkplaats in Rozenburg. Vervolgens gaat het telkens met een volle vracht richting Antwerpen om daar in de grond geïnstalleerd te worden. En zo wordt het bestaande blusleidingsysteem stap voor stap nodig uitgebreid. Eind 2023 ronden we het project volgens planning af en begin 2024 vervangen we nog wat bestaande secties in de blusleiding.”

Lange levensduur 

QUALM maakt voor dit blusleidingsysteem gebruik van glasvezelversterkte epoxybuis (GRE) in diameters van 200 tot 500 mm. “Het systeem is chemisch resistent en getest op een levensduur van 50 jaar, maar houdt het in praktijk veel langer uit. Er gebeurt niks mee”, verzekert Menno. En hij kan het weten, want QUALM heeft veel ervaring met dit soort projecten. “Om de kwaliteit te borgen, werken we uitsluitend met eigen gecertificeerde mensen die goed op elkaar zijn ingespeeld. Daarnaast wordt het leidingwerk altijd zoveel mogelijk geprefabriceerd in onze werkplaats en wordt elke lijmverbinding onder ideale omstandigheden gemaakt en de parameters ervan uitvoerig geregistreerd. Op locatie maken we uitsluitend mechanische verbindingen via een Rubber Seal Lock Joint. Dat verkort bovendien de doorlooptijd buiten.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.