Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Sonische boortechniek blijkt ook onder water uitermate effectief 
De makelaar van de sonische boormachine beweegt water in, waarna het gat in de damwand, de ankerstoel en het anker in één werkgang worden ingebracht.

Sonische boortechniek blijkt ook onder water uitermate effectief 

Al sinds de oprichting in 2015 is High 5 Solutions gespecialiseerd in het sonisch aanbrengen van grondverankeringen. De innovatieve speler houdt wel van een uitdaging en heeft recent ook Havenbedrijf Rotterdam overtuigd van de sonische boortechniek voor het aanbrengen van onderwaterankers.

Havens krijgen steeds meer te maken met nieuwe behoeften en wensen van klanten als het gaat om kademuren en constructies. De wens is om steeds dieper stekende schepen te kunnen ontvangen óf een hogere bovenbelasting te kunnen plaatsen. Dit maakt dat de Rotterdamse haven innovaties toepast om kademuren te versterken en te verdiepen. Havenbedrijf Rotterdam heeft de afgelopen drie jaar marktpartijen begeleid en gestimuleerd bij het ontwikkelen van deze oplossing voor Rotterdamse kademuren. Deze zomer was het dan zover en mochten drie marktpartijen, waaronder High 5 Solutions, hun oplossing in de praktijk gaan testen. Plaats van handeling: de openbare loswal in de Seinehaven.

De boortechniek van High 5 Solutions is uiteindelijk ook op grotere dieptes toepasbaar.

Lang ontwikkeltraject

High 5 Solutions is al sinds 2018 bezig met de ontwikkeling van onderwaterankers. “Het traject behelst natuurlijk meer dan alleen een machine ombouwen”, begint Herbert Nieuwenhuis van High 5 Solutions. “Er is een lange periode van voorbereiding aan voorafgegaan. We hebben een ontwerp gemaakt, nagedacht over de veiligheids- en omgevingsrisico’s, werkplannen en systematieken bedacht, en ga zo maar door. Als marktpartij wil je immers laten zien dat we niet alleen het aanbrengen beheersen, maar ook alles wat erbij hoort om als aannemer te opereren in zo’n complexe omgeving als het havengebied. Eén van onze belangrijkste aspecten was daarbij om inzet van duikers tot een absoluut minimum te beperken.”

Eén werkgang

Het vertrekpunt van High 5 Solutions in de ontwikkeling van de onderwaterankers was om niet te tornen aan het concept waarop ze de ankers doorgaans boven water aanbrengen. “Daarmee wordt voorkomen dat we in allerlei nieuwe normen en richtlijnen verzanden”, stelt Herbert terecht. Het zelfborende ankersysteem in combinatie met de sonische boortechniek heeft zich ‘bovengronds’ al ruimschoots bewezen. Toch is er een wezenlijk verschil met de onderwaterankers. “In plaats van losse processtappen zoals het branden van gaten, het monteren van ankerstoelen en inboren van de ankers wordt het onderwateranker als één geheel aangebracht. In dit geval beweegt de makelaar van onze sonische boormachine het water in en wordt het gat in de damwand, de ankerstoel en het anker in één werkgang ingebracht.”

De boortechniek van High 5 Solutions is uiteindelijk ook op grotere dieptes toepasbaar.

Veel meer informatie

De machine in kwestie is een CAT 352 F die reeds was omgebouwd tot een sonische boormachine en specifiek voor dit project is aangepast. “De machine is voorzien van een cassette- en positioneringssysteem, en beschikt over 3D-besturing, zodat de boormeester ook alle bewegingen van de makelaar en de boorstelling kan volgen”, legt Herbert uit. “En dat is ook voor hem nieuw, want hij moet nu te werk gaan vanaf een beeldscherm.” En dat blijkt een succes, want de praktijkproef in de Seinehaven was volgens Herbert meer dan geslaagd. “We hebben vanaf de kade op 7 meter diepte meerdere onderwaterankers succesvol aangebracht. Dankzij de sonische boortechniek was van grond- of groutuitspoeling uit het geboorde gat nauwelijks sprake. Daarbij zijn eveneens de effecten op de omgeving tot een minimum beperkt gebleven.”

De boortechniek van High 5 Solutions is uiteindelijk ook op grotere dieptes toepasbaar. “We kunnen na verdere doorontwikkeling van ons materiaal zowel vanaf de kade als vanaf drijvend materieel boren tot dieptes van circa 18 meter”, zegt Herbert die trots is op het succesvolle resultaat in de Seinehaven. “Het is typisch zo’n project waar ons H5S-bloed sneller van gaat stromen. Met de leerpunten die horen bij een steile leercurve van een proeftuin zijn wij er nog meer van overtuigd dat dit systeem in de toekomst succesvol toegepast kan worden. Daarvoor verdienen alle collega’s en partners een groot compliment voor hun enthousiasme en positieve bijdrages. Dit soort projecten kunnen alleen slagen als we met elkaar hetzelfde doel hebben.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.