Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Meten, ontwerpen en bouwen met één systeem
MC-mobile bespaart tijd, middelen en geld. Het maakt aannemers minder afhankelijk van derden.

Meten, ontwerpen en bouwen met één systeem

Een compact systeem waarmee je als aannemer eenvoudig, snel en accuraat kunt meten, ontwerpen, graven én bouwen: dat introduceerde Topcon recent op de bauma in München en de InfraTech in Rotterdam. De MC-mobile is binnenkort in Nederland verkrijgbaar. “Mensen zijn nu al enthousiast over de innovatieve combinatie van inmeten en machinebesturing”, zegt Marcel ten Westenend van Topcon Positioning Netherlands, die bedrijven al decennialang ondersteunt bij de aankoop van machines en machinebesturingssystemen.

Na het inmeten en ontwerpen is de MC-mobile inzetbaar als machinebesturingssysteem voor kleine graafmachines.

Zeker in de huidige tijden, waarin goedopgeleide vakmensen schaars zijn en de eisen op de projecten alsmaar toenemen, biedt MC-mobile een uitkomst. “Met name voor MKB-aannemers in bijvoorbeeld de bouw, tuinbouw en zwembadbouw die afhankelijk zijn van derden voor data of het 3D-model. Of bedrijven die zelf nog met traditionele apparatuur werken (roterende laser, bouwplanken en meetbanden).”

In eigen beheer

Met MC-mobile heb je een drie-in-één workflowoplossing te pakken. Het is een landmeetkundige tool voor het inmeten van de bestaande omstandigheden, je kunt een passend ontwerp maken op basis van die informatie en de informatie kan naadloos overgebracht worden naar de machine, waar MC-mobile als machinebesturingssysteem fungeert. Het gehele werkproces wordt digitaal vastgelegd, waardoor het eenvoudig te delen is met uitvoerende collega’s of opdrachtgever. “Door te werken met MC-mobile heb je grip op het plannen, inmeten, uitvoeren en de eindcontrole, wat positief bijdraagt aan de vermindering van fouten en bijkomende kosten”, zegt Ten Westenend.

Wat krijg je

De MC-mobile wordt als complete set geleverd: de LN-150 (een mm-nauwkeurige 3D-laser), een prisma met prismastok en een Android tablet voorzien van robuuste behuizing. Voor de machinebesturing bestaat de voorbereiding standaard uit vier sensoren die uit te breiden is met een kantelbaksensor. Uniek is, dat -door het plaatsen van een extra sensor- de horizontale beweging van een zwenkgiek meetbaar is, omdat de allernieuwste snelle IMU-sensor voorzien is van een gyroscoop. “Hierdoor heeft de machinist een 1-op-1 beleving zonder vertraging én is de beweging van de giek in beeld te krijgen. Het wordt de nieuwe standaard op alle type machines, zoals bulldozers, graafmachines en wielladers”, zegt Ten Westenend en benadrukt dat zowel het prisma als het scherm uitwisselbaar zijn met andere machines, mits die voorbereidingen zijn uitgevoerd inclusief de rover box met de Bluetooth-connectie voor de LN-150 en/of het Android tablet.

Met MC-mobile is het mogelijk het gehele project in eigen beheer uit te voeren en te controleren.

Onbeperkt, snel en zelf nauwkeurig meten

“Dit systeem maakt het mogelijk om zonder extra personeel of gereedschap alle fases in de workflow op te pakken en een compleet werk in eigen beheer uit te voeren zonder externe landmeter. Onverwachte aanpassingen zijn zelf, snel en eenvoudig te verwerken, waardoor je stilstand voorkomt.” Bijkomend voordeel is dat dit LPS-systeem niet afhankelijk is van een RTK-correctie GSM-verbinding. “Dat betekent dat je niet afhankelijk bent van satellietontvangst en de systeemcomponenten een hogere nauwkeurigheid hebben. Hierdoor kun je uiterst nauwkeurig werken, óók in hallen, tunnels of binnenstedelijke gebieden vol met bebouwing.”

Snel terugverdiend

Geen beperkende factoren of externe abonnementen dus. Bovendien zorgt nauwkeuriger werken voor minder machinebewegingen wat bijdraagt aan CO2-reducerend werken. Ten Westenend: “Ondernemers met kleinere graafmachines gaan met deze tool het verschil maken én het verschil merken. De investering hebben ze dan ook zo terugverdiend.” Dat zegt hij niet alleen maar onderbouwt dit ook. “Met een zwembadbouwer hebben we uitgerekend dat hij op jaarbasis ruim 26.000 euro bespaart door met MC-mobile te werken. Zie tabel 1: de cijfers liegen er niet om.” Ten Westenend merkt hierbij op dat deze cijfers uiteraard voor deze specifieke zwembadbouwer zijn en voegt daaraan toe: “Ben je nieuwsgierig naar wat dit systeem jou kan opleveren? Neem contact op met Topcon; dan berekenen we samen met jouw cijfers de terugverdientijd.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.