Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Leverancier van veiligheids- en automatiseringstechniek ontwerpt generieke overwegoplossing voor gebruik buiten het hoofdspoor 

Leverancier van veiligheids- en automatiseringstechniek ontwerpt generieke overwegoplossing voor gebruik buiten het hoofdspoor 

Als leverancier van veiligheids- en automatiseringstechniek biedt Pilz klantgerichte oplossingen voor diverse branches. Zo levert Pilz binnen de railsector (veiligheids)oplossingen zoals wisselbesturingen, spoorwegovergangen, seinbesturingen en overige besturingstechniek. “Dat doen we voor de complete spoorsector, van light rail tot het industriële spoor bij opstel- of haventerreinen én voor museumlijnen”, zegt Maarten van Dis. Als lead engineer rail en projectleider bij Pilz was hij nauw betrokken bij de realisatie van de spoorwegovergang voor de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM).

Pilz realiseert overwegen buiten hoofdspoor om.

Generieke spoorwegoplossing

Om veilig spoorwegverkeer mogelijk te maken, ontwikkelde Pilz een generieke overwegoplossing voor gebruik buiten het hoofdspoor. “Met onze veiligheidstechniek zorgen wij ervoor dat overwegbomen veilig en op tijd sluiten en de signaleringstechniek foutloos functioneert. Hierdoor worden spoorwegovergangen veiliger en betrouwbaarder voor zowel spoorwegmaatschappijen als automobilisten”, zegt Maarten. De besturing wordt gerealiseerd door middel van het PSS 4000-R automatiseringssysteem. “Veiligheid op het spoor is tenslotte van levensbelang.”

Veilige overwegen voor de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Een mooi voorbeeld waar een door Pilz ontworpen spoorwegovergang buiten het hoofdspoor is toegepast, is bij de overweg op de Koningslijn van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM). “De VSM wordt gerund door een groot aantal enthousiaste en vakbekwame vrijwilligers, die nu en in de toekomst veilig willen kunnen rijden met de stoomtrein”, zegt Maarten. Jelger de Haas is vrijwilliger bij VSM en daarnaast, in het dagelijks leven, verkeerskundige. Hij heeft zich opgeworpen om zich in te zetten voor de veiligheid op de overwegen van de stoomtrein. Hij constateert dat de wegen drukker worden en de stoomfluit minder goed te horen is in de geluidsdichte auto’s van tegenwoordig en daardoor zijn waarschuwingsfunctie niet goed vervult. Bovendien zijn alle openbare onbeveiligde overwegen landelijk aan het verdwijnen. Ook al gaat de historische stoomtrein niet harder dan 40 km/u, er moest een veilige oplossing komen. Daarbij was het belangrijk dat die ook nog eens betaalbaar is voor de VSM en ze het zelf kunnen onderhouden. “Ze zijn bij Pilz terecht gekomen omdat VSM bij ons geen standaardproduct hoefde af te nemen en wij met ze meedachten en flexibel meebewogen op basis van de wensen die er waren”, zegt Maarten.

De stoomtrein van VSM rijdt over de door Pilz gerealiseerde overweg.

Moderne beveiliging, historische spoorbeleving

Naast veiligheid en het kostenplaatje was ook de historische spoorbeleving belangrijk voor VSM. “Zij hadden al veel bellen, lamphuizen en andere componenten verzameld die ze graag wilden hergebruiken. Pilz heeft enkele jaren geleden een volledige spoorwegovergang verzorgd voor de toeristische stoomtrein Goes-Borsele, dus dat was een mooi referentieproject.” Maarten vertelt dat Pilz niet alleen verantwoordelijk was voor het ontwerp van de overweg bij de VSM, maar ook voor de installatie. “Voor de besturing hebben we onze generieke, modulaire overwegbesturing gebruikt, vanwege de kosteneffectiviteit. Dankzij het modulaire concept van deze besturing kunnen we vrij eenvoudig ‘vreemde’ onderdelen integreren, zoals een andere afsluitboom. Op die manier hebben we een authentieke overweg gerealiseerd met oog voor detail, maar met de moderne technieken van nu.”  

Automatiseringssysteem PSS 4000-R – het hart van de oplossing.

Flexibele automatiseringspartner

Voor alles wat geen standaardoplossing is in de spoorwegindustrie, is Pilz dé automatiseringspartner die out of the box kan denken. “Dat doen we nu al exact 75 jaar, waarbij de veiligheid van mensen, machine en milieu voorop staat”, zegt Maarten. “Door goed te kijken naar de klantvraag en op basis van onze expertise en flexibiliteit, realiseren we oplossingen die voldoen aan de (veiligheids)eisen en aan de wensen van de klant.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.