Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Lagers met hoog draagvermogen voor de basculebruggenvan de Nieuwe Sluis
“Het zijn basculebruggen die middels hydrauliek geopend en gesloten worden.”

Lagers met hoog draagvermogen voor de basculebruggenvan de Nieuwe Sluis

Onderhoudsvrije werking 50 jaar lang gegarandeerd

Als iets soepel moet draaien in een mechanische opstelling, dan komen daar meestal lagers aan te pas. Zo ook bij de Nieuwe Sluis in Terneuzen, waar de basculebruggen hydraulisch bediend gaan worden. Op de hydraulische cilinders komen grote krachten te staan, in alle richtingen. Welk soort lager gebruik je dan tussen het brugdek en de zuigerstang en tussen de cilinderbodemen het montagepunt op de vloer? Erik Cornelis, accountmanager bij Schaeffler Nederland BV en Berry Westerhof, application engineer bij Schaeffler Nederland BV weten daar het antwoord op.

Het meest geschikt voor deze toepassing zijn onderhoudsvrije kogelgewrichtslagers.

Hoog belastbaar meteen lange levensduur

“We praten over twee identieke bruggen bij de Nieuwe Sluis. Het zijn basculebruggen die middels hydrauliek geopend en gesloten worden. Schaeffler Nederland BV kreeg de opdracht om lagers voor de hydraulische cilinderste leveren. De eis: de lagers moeten een hoge belasting aankunnen en met een fors aantal brugbewegingen per jaarminimaal 50 jaar onderhoudsvrij kunnen functioneren”, opent Berry het gesprek. “Dat betekent dat we een lager moeten toepassen met een hoog draagvermogen. Daar heeft Schaeffler verschillende oplossingen voor, maar het meest geschikt voor deze toepassing zijn onderhoudsvrije kogelgewrichtslagers.”

Erik legt uit waarom: “Er komen enorme krachten op de lagerste staan. We hebben niet alleen te maken met het bruggewicht, maar tevens met grote wisselende windbelastingen als de bruggen open staan.Door hun vormgeving zijn kogelgewrichtslagers in staat om naast radiale belasting ook een hoge axiale belasting op te vangen en bezitten ze de bewegingsvrijheid om onnauwkeurigheden en eventuele vervorming-en in de constructie op te vangen.”

Zelfsmerend door PTFE

Berry vervolgt: “De gekozen kogelgewrichtslagers bezitten een bolvormige hardverchroomde binnenring, glijdend in een met PTFE-weefsel beklede buitenring. Deze glijlaag is zelfsmerend. De lagers zijn extreem hoog belastbaar, maar om de lange gevraagde gebruiksduur te halen is de vlaktedruk onder normale omstandigheden relatief laag. Daarom hebben we de glijlaag aangepast zodat ook bij lage vlaktedruk een soepel functioneren gewaarborgd blijft.”

Vooraf heeft Schaeffler vanuit een aangeleverd lastspectrum de rekenbelasting op het lager bepaald en alle vereiste controleberekeningen gemaakt. Daarnaast ontwierp het bedrijf een geschikteafdichtingsconstructie. “Ook belangrijk, want door de juiste afdichting kunnen de lagers droog gebruikt worden, zonder toetreding van vuil en vocht”, aldus Berry.  Tot besluit zegt Erik: “We hebben samen met de klant gekeken naar de montagemethode en helpen mee met het ontwikkelen van de juiste tools daarvoor.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.