Platform over civiele techniek & infrastructuur
Kwaliteitscontrole op afdichtingsconstructies
Enviro maakt gebruik van uitsluitend gekalibreerde meetmiddelen.

Kwaliteitscontrole op afdichtingsconstructies

De N206 ir. G. Tjalmaweg ligt nu ook al verdiept, maar komt straks plaatselijk nóg dieper te liggen. De weg ligt dan zelfs onder het grondwaterniveau. Dit betekent dat de verdiepte ligging waterdicht moet worden gemaakt. De afdichtingsconstructie bestaat uit een Naue Secutex 500 (nonwoven 500 g/m2), Solmax HDPE-folie 2 mm en een Naue Secutex 1000 (nonwoven 1.000 g/m2). Als geaccrediteerde inspectie-instelling is Enviro Quality Control BV door aannemer Boskalis Nederland ingeschakeld om de kwaliteitscontrole uit te voeren.

Als geaccrediteerde inspectie-instelling is Enviro Quality Control BV door aannemer Boskalis Nederland ingeschakeld om de kwaliteitscontrole uit te voeren.

“We zijn een onpartijdig en onafhankelijk inspectieorgaan (type A) en sinds 2005 (als eerste in Nederland) geaccrediteerd onder nummer I188 van de inspectienorm NEN-EN-ISO/IEC 17020 door de Raad voor Accreditatie”, zegt directeur-eigenaar Andries Steerenberg van Enviro Quality Control, die tevens het lekdetectie- en lokaliseringssysteem Geologger op de Nederlandse markt heeft geïntroduceerd.

Lekdetectie- en lokaliseringssysteem

De controle op de waterdichtheid van de constructie wordt door Progeo Monitoring Systeme und Service GmbH uitgevoerd. “Dat doen ze met behulp van het lekdetectie- en lokaliseringssysteem Geologger”, zegt Steerenberg. “Door het aanbrengen van dit lekdetectiesysteem, bestaande uit een meetkabel met om de 5 meter een sensor, kan een beschadiging in de HDPE-folie worden gedetecteerd. De controle op de waterdichtheid vindt plaats tijdens de drie fases van het bouwtraject. Het lekdetectiesysteem blijft achter in de constructie, dus we kunnen eventueel ook tijdens de gebruiksfase de afdichtingsconstructie van de verdiepte ligging monitoren.”

Grondig en betrouwbaar

De kwaliteitscontrole op de aanleg van de afdichtingsconstructie wordt door Enviro Quality Control uitgevoerd. Een inspectie door Enviro is grondig en betrouwbaar. “De interne kwaliteitsprocedure waarborgt de kwaliteit van ons werk. Maar misschien is de beste waarborg voor onze kwaliteit wel onze mentaliteit. Werk moet goed worden uitgevoerd. ‘Zand erover’ is niet onze manier om met kleine slordigheden om te gaan”, stelt Steerenberg resoluut. Enviro maakt gebruik van uitsluitend gekalibreerde meetmiddelen. “Om de kwaliteit van de kunststoflasverbindingen te controleren bijvoorbeeld, baseren we ons ook op de Duitse DVS-richtlijnen, waarbij de eisen aan het afpelgedrag en de sterkte van de lasverbinding duidelijk stringenter zijn als bij de Nederlandse protocollen. Een afpel in de lasverbinding van 20% is hierbij niet acceptabel.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.