Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Kustbescherming: een klus voor de natuur zelf

Om onze stranden en duinen in een goede conditie te houden, moeten deze beschermd worden tegen water en wind.

Tekst | Susan Peek

Beeld | Van Aalsburg

21 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Door helmgras aan te planten, wordt het zand beter vastgehouden. En om stuifzandhinder in achterliggende gebieden te beperken, worden er stuifschermen geplaatst.

Natuurlijke stuifschermen

Van Aalsburg werkt met natuurlijke stuifschermen, gemaakt van fijn rijshout (wilgentakken). “Het rijshout van 80 tot 250 cm hoog wordt in rijen ingegraven in het zand. Onder invloed van water en wind vindt nieuwe zandafzetting plaats”, legt Dick van Aalsburg uit. “Het zand dat zich in de loop der jaren ophoopt tegen de stuifschermen, vormt nieuwe duinen.” Van Aalsburg werkt vaak in opdracht van Rijkswaterstraat (RWS) en de Waterschappen op de Nederlandse en Belgische eilanden en stranden en op de Maasvlakte. “De combinatie van stuifschermen en helmgras is een bewezen manier om de kust, het zand, vast te houden. Zo kunnen we natuur met natuur beschermen. Dat is waar het bij ons om draait.” Het gebruik van helmgras en stuifschermen in kustgebieden is ook bedoeld om de overlast door opstuivend zand voor bijvoorbeeld (tram)verkeer in de buurt beperken.

Van Aalsburg plaats rijen rijshout. Het zand dat zich ophoopt tegen de stuifschermen, vormt nieuwe duinen.

Spontane duinvorming stimuleren met helmgras

Bij een experiment van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust in samenwerking met de KULeuven wordt er op het strand van Oostende onderzocht welk aanplantingspatroon van helmgras de spontane vorming van duinen het meest stimuleert. Kustbescherming is tenslotte deels een klus voor de natuur zelf, vinden de onderzoekers. In zes vlakken van elk twintig vierkante meter zijn verschillende patronen en dichtheden van helmgrasplantjes geplaatst. Uit de proefopstelling zal moeten blijken hoe er met zo weinig mogelijk inspanning een zo groot mogelijk effect behaald kan worden. “Bij dit project in Oostende -waar dit onderzoek deel van uitmaakt- zijn we met een groot team aan de slag gegaan om het helmgras aan te planten en de stuifschermen te plaatsen”, vertelt Dick. “Fysiek zwaar werk, de mensen wisselen elkaar ook af. En waar het machinaal kan doen we dat.” Van Aalsburg heeft er zelfs een speciale machine voor gebouwd die met name op vlakke stukken het zware werk kan ontlasten. Dick vertelt: “Wij zijn altijd bezig om duurzame projecten te realiseren met duurzame inzet van mens en materieel. Het is dan mooi als je ziet dat er zelfs vanuit het buitenland wordt gekeken naar onze manier van beschermen van de kust.” Dick besluit: “Ik heb mijn knowhow gedeeld in Denemarken waar inmiddels enkele kilometers stuifschermen geplaatst zijn met hun eigen wilgentakken. Mooi vind ik dat.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%