Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Inspelen op een veranderende wereld
Als het gaat om duurzaamheid volgt DYWIDAG nauwgezet de ontwikkelingen in geprinte constructies.

Inspelen op een veranderende wereld

“Wij hebben als internationaal gevestigd en opererend bedrijf de kennis, middelen én producten in huis en nemen ook heel bewust onze verantwoordelijkheid. We zetten heel hard in op duurzaamheid en circulariteit.”

Als het gaat om duurzaamheid volgt DYWIDAG nauwgezet de ontwikkelingen in geprinte constructies. “Geprinte bruggen bieden bijvoorbeeld volop voordelen als het gaat om CO2-besparingen”, zegt Jansen. “De bekisting valt volledig weg en grondstoffen kunnen veel efficiënter ingezet worden. Geprinte constructies moeten echter nog steeds krachten kunnen overdragen. Dan komen wij in beeld. Zo hebben we onze expertise en systemen ingezet voor de eerste geprinte fietsbrug ter wereld die drie jaar geleden in het Brabantse
Gemert in gebruik is genomen.” 

Geprinte constructies

“Het printen van grotere constructies betekent over het algemeen dat verschillende elementen aan elkaar gekoppeld moeten worden”, vervolgt Jansen. “Dan komt er voorspanning om de hoek kijken. De manier van opbouwen van die voorspanning vraagt om andere technieken dan de gebruikelijke methodieken in beton. We hebben geen compleet nieuwe voorspanningsproducten hoeven ontwikkelen voor geprinte constructies, maar binnen onze scope producten wel aangepast. Dat maakt dat de markt ons altijd wel weet te vinden. Zo ligt er ook een ecobrug geprint klaar die in Nijmegen geplaatst gaat worden, waarvoor wij de voorspanning hebben verzorgd. Daarnaast zijn we betrokken bij initiatieven rond het printen van voorgespannen abri’s. Het printen van constructies is een markt die absoluut in beweging is en die de komende jaren alleen maar zal groeien.” 

De demontage van het circulair viaduct. Foto: Sem van der Wal

Demontabele voorspanning

DYWIDAG is betrokken geweest bij het ontwerp van een modulair én circulair viaduct in Kampen. Jansen: “De complete brug moet demontabel uitgevoerd worden, inclusief de voorspanning. Een mooi traject waar we onze expertise volop konden laten gelden. Het zijn ook juist díe projecten die perfect aansluiten op onze filosofie. We moeten anders gaan denken en bouwen. Vaak weten we binnen ons bestaande productscala met gepaste oplossingen te komen. Oplossingen en producten die voor andere toepassingen zijn ontwikkeld, blijken ook toepasbaar in nieuwe ontwikkelingen. Het nieuwe klimaatcentrum van de Verenigde Naties in Rotterdam bijvoorbeeld wordt een drijvend kantoor. Met systemen voor externe voorspanning  worden de drijvende betonbakken aan elkaar gespannen, zodat een plateau ontstaat van 25 bij 90 meter waarop gebouwd kan worden.”

Omdat voorspanning in de nieuwste oplossingen en constructies niet meer aangehecht is, is er volgens Jansen wel een nieuwe markt ontstaan voor DYWIDAG. “We zijn ook meer en meer actief met monitoringsoplossingen. Met sensoren op de constructie en op de voorspansystemen kunnen we monitoren hoe de constructie en daarmee ook de voorspankabels zich gedragen. Een mooie aanvulling op ons portfolio waaruit we ook weer veel kennis kunnen vergaren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.