Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Ik kan weer pionieren, dat voelt héérlijk’

‘Ik kan weer pionieren, dat voelt héérlijk’

10 jaar Kooi Security: CEO Pieter Kooi grijpt Europese groeikansen

CEO Pieter Kooi.

CEO Pieter Kooi.

 

Pieter Kooi (36) begint op zijn 26ste voor zichzelf. Tien jaar later verovert hij de internationale markt, samen met zijn -inmiddels- honderd medewerkers. Tijd om terug te blikken en vooruit te kijken in een interview.

Hoe reageerde het thuisfront tien jaar geleden op jouw ambities om voor jezelf te beginnen?

“Heel nuchter, want ze hadden het wel een beetje verwacht. Ik kom uit een ondernemersnest. Mijn vader was boer, maar daar lag niet mijn passie. Ik bleek meer een babbelaar te zijn. Daarom had ik allemaal verschillende banen waarin ik contact had met mensen. Uiteindelijk wilde ik op mijn eigen benen staan en zo ontstond Kooi Security. Daar gebruikte ik de eerste drie jaren om te pionieren. Ik hield graag de touwtjes in handen, dus ik installeerde zelf ook nog systemen. Na die fase kwam ik uiteindelijk tot de conclusie dat ik het niet meer allemaal alleen kon.”

Een confronterende ontdekking voor iemand die onafhankelijk wil zijn…

“Het is het enige moment in tien jaar tijd dat ik letterlijk met mijn handen in het haar zat. Het was zomer 2016. Kooi Security groeide met 20% per jaar, maar dat kon beter vond ik. Andere bedrijven vlogen mij voorbij en ik zag kansen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ik kon niet alles tegelijk en moest een cruciale keuze maken voor de toekomst: accepteer ik dat de markt om me heen sneller gaat dan ik of kies ik voor een stevige groeifase? Dat laatste zou betekenen dat ik een stukje van mezelf moest opofferen.”

2n5a0771-kopieren

Kooi Security verstevigt zijn positie in de Europese markt.

 

Neem je zo’n belangrijke beslissing alleen?

“Volg je hart, zei mijn vrouw Margot. Op de Franse nationale feestdag 14-7-17 om 14.07 uur werd onze oudste dochter Elisa geboren. Een kwartier na dit magische moment kreeg ik telefoon. Een strateeg bood me een mooie deal aan voor de overname van Kooi Security. Ik heb hiervoor bedankt. Mijn bedrijf volledig verkopen, dat voelde niet goed. Na een pittig traject samen met een team financieel adviseurs, ging ik verder met Bencis, een onafhankelijke investeringsmaatschappij. Ik was bereid om een groot deel van mijn zelfstandigheid op te geven om het bedrijf te laten groeien.”

En toen? 

Bencis brengt geld, kennis en expertise met zich mee waardoor ik na tien jaar weer helemaal opnieuw mag beginnen en dat voelt héérlijk. Ik kan weer pionieren, maar nu op internationaal niveau.” Ik hoef geen mogelijkheden meer te laten liggen. We verstevigen onze positie in de Europese markt. Zowel in Duitsland, Frankrijk als in de UK breiden we uit. We oriënteren ons tevens op de groeikansen in Scandinavië en in Midden- en Zuid-Europa. Inmiddels hebben we een voltallige, vierkoppige directie waar ik ontzettend veel steun aan heb. Ik hoef het niet meer allemaal alleen te doen.”

Waar wil je naar toe met het bedrijf?

“In 2019 is de omzet onwijs gestegen ten opzichte van 2018. Hierdoor kunnen we verder groeien en dat is voor mij een droom die uitkomt! In de komende drie jaar ligt de focus op Europese expansie. Naast de UFO’s, zetten we nu ook in op onze R.E.D., de Rising Early Detection. Dit zijn broeidetectiesystemen die de temperatuur van partijen broei- en brandgevoelige producten monitoren. Verder is intern nog een hoop te winnen. Ik wil een goede verhouding tussen jonge talenten en ervaren medewerkers. De juiste mensen op de juiste plek.”

Ben je trots op wat je hebt bereikt?

“Absoluut! Kooi Security is internationaal actief in ruim twintig Europese landen. We zijn van MKB-bedrijf gegroeid naar een professionele organisatie. In het begin hadden we het geluk dat één van de grootste windturbinebouwers ter wereld onze klant werd. Nu zoek ik zelf internationaal het geluk op en sluit ik daar strategische partnerschappen. Het succes is geen toeval meer.”    


10 jaar Kooi Security
2010: Oprichting Kooi Security
2013: Eigen alarmcentrale en meldkamer
2016: Start financieel strategisch traject
2018: Investeringsmaatschappij Bencis aan boord
2018: Officiële PAC-certificering (Particuliere Alarmcentrale)
2019: Omzet stijgt met 65% t.o.v. 2018
2019: Voltallig vierkoppig directieteam
2020: Europese expansie


Directieteam Kooi Security
Marco Banning | Chief Financial Officer

Erik Kort | Chief Operational Officer

Pieter Kooi | Chief Executive Officer

Kees van der Ley | Chief Commercial Officer

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.