Platform over civiele techniek & infrastructuur
Sectornieuws

Hoogste tijd voor nieuw perspectief luchtvaart en de toekomst van Schiphol

De corona-crisis veroorzaakt een diepe crisis in de luchtvaartindustrie. Daarom is het juist nu van groot belang concrete stappen te...

unknown-3

17 september 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De corona-crisis veroorzaakt een diepe crisis in de mondiale luchtvaartindustrie. Daarom is het juist nu van groot belang concrete stappen te zetten om deze sector en de spin-off daarvan van nieuwe perspectieven te voorzien.

Vlak voor de corona-crisis liep het groeimodel van Schiphol al piepend en krakend vast. De luchthaven liep aan tegen de grenzen van de leefomgeving, het klimaat en het milieu. Schiphol legt een enorm beslag op de beschikbare ruimte voor hoognodige woningbouw in de regio Amsterdam.

Juist nu moeten er nieuwe oplossingen komen voor mobiliteit, ruimtelijke ordening, woningbouw, recreatie, volksgezondheid, recreatie en de overlast door lawaai, uitstoot en veiligheid. Tegelijkertijd verdient Schiphol als nationale luchthaven de kans om zijn grote ambities internationaal waar te maken. Daarom moeten Schiphol en de Nederlandse overheid NU de handen in elkaar slaan en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

Schiphol neemt op dit moment midden in de Randstad een enorm gebied van 3200 hectare in beslag, exclusief de nog eens gewenste uitbreiding. De aanwezigheid van de luchthaven belemmert de woningbouw in de verre omtrek. Aangrenzende gemeenten kunnen geen woningen bouwen vanwege de geluids- en milieuvoorschriften.
Nederland heeft behoefte aan ruimte om te wonen, te werken en te recreëren, met name in de Randstad. De enige oplossing voor deze patstelling is een verhuizing van Schiphol naar zee. Een oplossing die op diverse plaatsen mondiaal al heeft plaatsgevonden!

De regering moet dan ook zo snel mogelijk beginnen met de aanleg van een nieuwe luchthaven in de zee, samen met een efficiënte vervoersverbinding met de terminals en de economische activiteiten op de huidige locatie. De huidige benodigde ruimte van de start- en landingsbanen komt dan vrij voor de hoogst noodzakelijke ruimtelijke ontwikkeling van de Randstad.

Dit idee staat centraal op het congres FLY SEAPORT 2021. Dit congres staat gepland op 16 juni 2021 in de Schouwburg van Amstelveen. Op het congres spreken bekende deskundigen over de haalbaarheid, wenselijkheid en noodzaak van een nationale luchthaven op zee.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%