Platform over civiele techniek & infrastructuur
Thema's

(Hoofd)maatvoering: geen sinecure

IMG_1979
Mede door de goede ervaringen van Ploegam (in combinatie met Dura Vermeer) in fase 1, is Schmitz Civieltechnische Werken door Ploegam, maar nu in combinatie met Heijmans, benaderd voor de maatvoering van fase 2.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Schmitz Civieltechnische Werken

23 juni 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Geen sinecure gezien de complexiteit van met name de twee architectonische integraalviaducten.

Mede door de goede ervaringen van Ploegam (in combinatie met Dura Vermeer) in fase 1, is Schmitz Civieltechnische Werken door Ploegam, maar nu in combinatie met Heijmans, benaderd voor de maatvoering van fase 2. “In de eerste fase waren we onder meer verantwoordelijk voor de hoofdmaatvoering en maatvoering buiten van fietsbrug Tegenbosch, inclusief het inrijden van de brug”, zegt Dave Schmitz. “Nu in fase 2 is onze scope aanzienlijk breder vanwege de vijf kunstwerken en het feit dat we ook de maatvoering van de wegenbouwkundige werkzaamheden verzorgen.” Zijn broer Mike vult aan: “Hier kunnen we onze kennis en expertise maximaal laten gelden; we hebben sinds 1999 veel ervaring met dergelijke omvangrijke infraprojecten.” Na de oprichting door Jan Schmitz bijna 22 jaar geleden is Schmitz Civieltechnische Werken inmiddels uitgegroeid tot een multidisciplinair bedrijf.

De vele schuine vormen maken het geen alledaagse klus om de kunstwerken precies te maatvoeren buiten in het veld.

3D-uitzetbestand

Combinatie Heijmans-Ploegam maakt het Schmitz Civieltechnische Werken niet gemakkelijk. “De uitdaging zit hem vooral in de complexiteit van de twee integraalviaducten”, zegt Dave. “Het zijn absoluut twee prachtige kunstwerken, maar de vele schuine vormen maken het geen alledaagse klus om de kunstwerken precies te maatvoeren buiten in het veld. Aan de V-pijlers van KW03 bijvoorbeeld is geen rechte lijn te ontdekken. Bovendien lopen alle hoeken ook nog in elkaar over. Om dat alles exact in beeld te brengen, hebben we van de V-pijler een 3D-uitzetbestand gemaakt dat we vervolgens inlezen in onze apparatuur voor het maatvoeren buiten. Daarbij maken we gebruik van zeer specialistische apparatuur.” Mike: “We zijn een klein maar innovatief bedrijf met zeer specialistische werknemers én apparatuur. Dat maakt dat we dergelijke projecten goed kunnen behappen en snel kunnen schakelen.”

Behalve de grote(re) infrastructurele projecten houdt Schmitz Civieltechnische Werken zich ook bezig met kleinere (regionale) reconstructiewerken. “We vinden het fijn om klein te blijven, staan voor kwaliteit, maar zijn wel multidisciplinair inzetbaar”, besluit Dave. Het blijkt een gouden combinatie.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht