Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Heien was hier geen optie. We hebben naam gemaakt in de harde ondergronden van de zuid-Duitse geologie
In de voormalige Koepelgevangenis te Haarlem bracht BAUER de fundering aan voor de nieuwe bioscoop.

Heien was hier geen optie. We hebben naam gemaakt in de harde ondergronden van de zuid-Duitse geologie

BAUER Funderingstechniek, gevestigd in het Utrechtse Mijdrecht, is het Nederlandse dochterbedrijf van de internationaal opererende BAUER groep. Het hoofdkantoor van de BAUER groep is gevestigd in het Duitse Schrobenhausen. Met een omzet van 1,6 miljard euro en ruim 11.000 medewerkers is de BAUER groep wereldwijd toonaangevend in funderingstechnieken en funderingsmaterieel.

Op project Maasdeltatunnel van de Blankenburgverbinding te Rozenburg brengt BAUER GEWI-palen aan met recorddieptes tot 64 meter.

Meteen voorop

2003 was een uitgekiend jaar om een vestiging in Nederland te starten. De economie bloeide en er werd volop gebouwd. En met de groei van het aantal binnenstedelijke bouwprojecten steeg de vraag naar speciale funderingstechnieken. “Er was met name behoefte aan trillingsvrije technieken en funderingspalen die tot grotere dieptes aangebracht konden worden”, vertelt Eelco van der Velde, directeur van BAUER Funderingstechniek. “Nu was BAUER in beide technieken behoorlijk ervaren. De slappe ondergronden in Nederland zijn heel anders dan de harde ondergronden in Zuid-Duitsland, waarin heien niet echt een optie was. Hierdoor liepen we qua techniek meteen voorop.”

GEWI-palen. Slank en sterk 

De brede ervaring en het hoge kwaliteitsbesef leidden tot opdrachten voor grote funderingsprojecten. BAUER leverde onder meer een bijdrage aan de HogeSnelheidsLijn en de Noord-Zuid-lijn met ondergrondse metrostations in Amsterdam. “In al deze projecten zijn onze GEWI-ankerpalen toegepast”, vertelt Van der Velde. “Deze funderingspalen zijn slank, hebben een groot trekdraagvermogen en kunnen tot 65 meter in de grond aangebracht worden. Ze zijn een uitkomst bij ondergrondse parkeergarages en diepe toeritten voor tunnels,
als weerstand tegen de opwaartse druk van het grondwater.” 

Mixed-in-Place soilmix

BAUER bestaat nu ruim 225 jaar. Hiermee heeft het bedrijf een rijke geschiedenis met talloze uitvindingen en innovaties zoals de diepwandfrees. “BAUER is een familiebedrijf, waarvan nu de negende generatie aan het roer staat. Dat merk je. De vestigingen krijgen vanuit het moederbedrijf veel vertrouwen en ruimte om te ontwikkelen. Dit heeft ook de groutankers en de Mixed-in-Place soilmix opgeleverd. Met deze laatste techniek worden dijken versterkt en funderingselementen en constructieve wanden samengesteld door aan de grond een bouwstof – meestal cement – toe te voegen.”

In Amstelveen werden de GEWI-palen in de grond gebracht.

Blijvend in ontwikkeling

“Dat blijven ontwikkelen zal binnen BAUER wel nooit stoppen”, vermoedt Van der Velde. “Het bestaande pallet aan funderingstechnieken is groot – bestaand uit trillingsvrije, geboorde en gegraven technieken – met als paradepaardje de grote-diameterboorpaal met doorsneden tot twee meter. Hiermee worden wolkenkrabbers gefundeerd zoals we die kennen uit Azië en het Midden-Oosten! Ook de bijbehorende machines zijn binnen BAUER ontwikkeld en gebouwd. Mede hierdoor zijn we nu betrokken bij de winning van resources en de fundaties van windmolenparken op zee. Meestal bedenkt en engineert ons eigen team de oplossingen, maar mocht dat een keer niet zo zijn, dan hebben we de ondersteuning van het hoofdkantoor achter ons. Het verdient dus altijd aanbeveling om ons al in een vroeg stadium te laten meedenken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.