Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Grensverleggend in prefab beton
Van Dijk Beton is voortdurend bezig met het optimaliseren van mengsels met het Betonakkoord in de hand.

Grensverleggend in prefab beton

Geluidswanden, funderingsblokken, keerwanden, ondergrondse containerbakken… het komt allemaal uit de prefab betonfabriek van Van Dijk Beton. Het bedrijf laat zich niet leiden door conservatisme, maar verlegt grenzen in prefab beton. En dat leidt niet zelden tot prachtige innovaties. 

Van Dijk Beton is sinds 2017 onderdeel van De Lek Gelkenes en daarmee een zusterbedrijf van betonmortelcentrale De Lek Beton. De historie gaat terug tot eind jaren vijftig van de vorige eeuw toen het bedrijf werd opgericht door de broers Van Dijk. “Toen het bedrijf in 2017 werd overgenomen zat het een beetje onder het stof, maar al snel kwam er nieuw elan. Het goede is behoudenm maar met nieuwe producten, nieuwe klanten en nieuwe medewerkers hebben we Van Dijk Beton 2.0 vormgegeven. We zijn trots op waar we nu staan”, zegt Marc Pijpers, algemeen directeur van Van Dijk Beton. “Hoewel we in de afgelopen jaren de nodige uitdagingen beslecht hebben, zoals de stikstofproblematiek, corona, krapte op de arbeidsmarkt en enorme fluctuaties van de grondstofprijzen, staat het bedrijf anno 2023 als een huis. We zijn actief in verschillende sectoren maar leveren voornamelijk aan aannemers die actief zijn in de grond-, weg- en waterbouw. Veelal ordergebonden prefab maar ook producten uit voorraad. We staan bekend als een betrouwbare producent en komen niet alleen onze afspraken na, maar we vinden het ook belangrijk dat de samenwerking prettig verloopt. Problemen lossen we samen op, rekening houden met de wederzijdse belangen. Maar dat niet alleen, de ambities gaan verder.”

Voor een pilotkademuurproject in Amsterdam heeft Van Dijk Beton cementloze hangschorten geproduceerd.

Cementloos beton

Sinds de oprichting zes jaar geleden heeft Van Dijk Beton een aardige groeispurt ondergaan. “We staan bekend om onze flexibiliteit. Omdat wij compact georganiseerd zijn, zijn we in staat om snel op zaken te anticiperen”, vervolgt Marc. Zijn collega en projectmanager Paul de Vries vult aan: “De afgelopen jaren hebben we onze processen steeds verder verkort en verbeterd. Dat komt niet alleen onze leveringssnelheid en kwaliteit ten goede, maar is ook goed voor mens en milieu. Zo passen we met enige regelmaat flinke percentages secundair materiaal toe in onze mengsels, zoals gecertificeerd betongranulaat. We zijn voortdurend bezig met het optimaliseren van mengsels met het Betonakkoord in de hand. Ook maken we gebruik van cementvervangers en produceren zelfs producten in cementloos beton. Zo hebben we vanuit het landelijk innovatieprogramma van ProRail cementloze perronkeerwanden gemaakt. En voor een pilotkademuurproject in Amsterdam hebben we recent nog cementloze hangschorten geproduceerd. Mooie projecten om onze kennis en expertise te toetsen en bovenal aan de markt te laten zien waartoe we in staat zijn.” 

Terwijl de betonsector zich kenmerkt door conservatisme, maken wij het verschil door oog te hebben voor het onbekende, benadrukt Marc. “We reserveren jaarlijks een budget van zo’n 200.000 euro voor innovaties. Samen met vooruitstrevende klanten proberen we grenzen te verleggen en binnen die verruimde grenzen op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden. Dat levert soms verrassende resultaten op. We gaan op zoek naar het onbekende. Schier onmogelijke zaken, blijken dan ‘opeens’ toch mogelijk te zijn.” Paul: “Dat betekent wel dat we soms buiten de vigerende normen opereren. Alles in Nederland is immers opgehangen aan normen en eurocodes. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar opdrachtgevers, die net als wij buiten de kaders durven denken, en zien met vol vertrouwen de toekomst tegemoet.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.