Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Gouden combinatie in boren en sonderen
De Compact Crawler CPT-serie is een kleine, maar krachtige unit op rupsen om sondeerwerkzaamheden uit te voeren.

Gouden combinatie in boren en sonderen

Vier jaar geleden bundelden Eijkelkamp SonicSampDrill en GeoPoint Systems de krachten. Onder de vlag van Eijkelkamp GeoPoint SoilSolutions, onderdeel van Royal Eijkelkamp, werden diverse ‘out of the box’ concepten ontwikkeld, zoals de Compact Crawler CPT of de Drill’n CPT-unit, een compleet toestel waarmee je Cone Penetration Testing (CPT) heel eenvoudig kunt afwisselen met avegaarboren. De compacte zelfrijdende units bieden, volgens zijn makers, enorm veel kansen voor zowel boorbedrijven als geotechnische bedrijven.

“Het samenvoegen van beide bedrijven en de gecombineerde expertise maakt dat we in plaats van enkel sensoren, nu ook complete sondeerunits bouwen en kleine crawlers en pushers die eenvoudig te transporteren zijn”, begint Ferry Hoogveld van Eijkelkamp GeoPoint SoilSolutions. “We zijn zelfs bezig met de ontwikkeling van onderwaterapparatuur”, verklapt hij. “De Compact Crawler CPT-serie is een kleine, maar krachtige unit op rupsen om sondeerwerkzaamheden uit te voeren. We leveren deze serie als Compact Crawler CPT130(kN) of Compact Crawler CPT200(kN). Beide units bieden uitkomst op moeilijk bereikbare locaties of in binnenstedelijk gebied, waar je niet met een grote sondeerwagen uit de voeten kunt. Bovendien is de pusher met frame zelfs los te koppelen van de crawler waardoor in zeer kleine en lage ruimtes gewerkt kan worden. De Compact Crawler CPT130 past zelfs in een bestelwagen, de tweede op een aanhanger.”

De benodigde reactiekracht wordt gegenereerd door vier grondankers die worden geïnstalleerd met de boormotor, gemonteerd op de rups.

Gouden combinatie

“Maar ook in Nederland is de slagkracht van 13 ton vaak voldoende om op diepte te komen en is deze door het lichte gewicht en compacte formaat erg interessant. Ruim 90% van alle gewenste sonderingen kun je met dit toestel maken. De 20 tons CPT200 is bedoeld voor het zwaardere werk en grotere diepte, maar ook voor de Belgische markt. Daar is een 20 tons sondering bij wet verplicht, vastgelegd door de onderzoekscommissie BGGG vanwege het feit dat België een zeer complexe, uiterst unieke en zeer diverse geologische opbouw heeft. Beide crawlers dienen overigens aan de bodem verankerd te worden. De benodigde reactiekracht wordt gegenereerd door vier grondankers die worden geïnstalleerd met de boormotor, gemonteerd op de rups. De boormotor kan tevens gebruikt worden voor het doorboren van plaatselijke puinlagen of gesteente. Er hoeft dan geen andere boorstelling meer ‘ingevlogen’ te worden. Zeker in gebieden met een heterogene geologie, zoals in Limburg, is deze combinatie van boren en sonderen heel interessant.” Die combinatie wordt nog eens versterkt met de Drill’n CPT-unit. Hoogveld: “Boorbedrijven kunnen de Drill’n CPT (een volledig zelfwerkende sondeerunit) inklemmen in de voetklem van de boormachine en op die manier zelfstandig sonderingen uitvoeren. Absoluut een kans voor boorbedrijven.”

De 20 tons CPT200 is bedoeld voor het zwaardere werk en grotere diepte, maar ook voor de Belgische markt.

En zo blijft Eijkelkamp GeoPoint SoilSolutions zich voortdurend focussen op de ontwikkeling van SonicCPT tooling, smart sensoring, accessoires en SonicCPT gerelateerde boormachines. Dat resulteert niet zelden in verrassende concepten, zoals de nieuw ontwikkelde Boxed Crawler CPT100 voor het grotere werk. Voor het lichtere werk, of voor uiterst zwakke draagbodems, is de Parvus CPT35 (kN) ontwikkeld, die in een auto vervoerd kan worden en door een aggregaat aangedreven kan worden (zie GWW 2-2021, red.). Last but not least is de Sonic CPT, waarmee sonderen en sonisch boren beiden met een machine uitgevoerd kunnen worden, in een verre ontwikkeling. Daarover later meer.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.