Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
​Gietijzeren leidingsystemen: al 6000 jaar circulair
Saint-Gobain PAM is wereldmarktleider in de productie van nodulair gietijzeren leidingsystemen.

​Gietijzeren leidingsystemen: al 6000 jaar circulair

Nodulair gietijzeren leidingsystemen bieden een duurzame oplossing voor drinkwater, afvalwater en watertransport in industriële toepassingen. Onder het mom van ‘pipeline solutions for the future’ ambieert Saint-Gobain PAM een leidinggevende positie in de circulaire economie. Aan het basismateriaal zal het in ieder geval niet liggen. IJzer wordt al 6000 jaar gebruikt en gerecycled. 

Saint-Gobain PAM levert niet alleen de buizen in diameters van rond 60 tot 2000mm, maar desgewenst een compleet leidingsysteem.

Saint-Gobain PAM is wereldmarktleider in de productie van nodulair gietijzeren leidingsystemen. “We zijn een betrouwbare partner voor zowel standaard as innovatieve oplossingen in circulaire leidingsystemen”, zegt Esther Lindeman, Managing Director van Saint-Gobain PAM Nederland, al sinds 1918 (!) actief op de Nederlandse markt. “We leveren niet alleen de buizen in diameters van rond 60 tot 2000mm, maar desgewenst het complete systeem. Een totaaloplossing die minstens honderd jaar meegaat en oneindig (lokaal) recyclebaar is. Onze systemen zijn aantoonbaar duurzaam en beschikken vanzelfsprekend over een EPD.”

Zware omstandigheden

Behalve uiterst duurzaam bewijst een nodulair gietijzeren leidingsysteem ook onder zware omstandigheden zijn meerwaarde. Lindeman: “De omgeving is voortdurend aan verandering onderhevig, om nog maar te zwijgen over de impact van klimaatverandering. Onze leidingsystemen kenmerken zich door een hoge ringstijfheid en zijn daardoor bestand tegen veranderingen in de ondergrond als gevolg van bijvoorbeeld zware regenval of een aardbeving. Ook een hoge verkeersbelasting vormt geen enkel probleem en aangezien nodulair gietijzer in tegenstelling tot sommige kunststoffen niet permeabel is, gedijen ze prima in vervuilde grond. Ongeacht wat er in de omgeving gebeurt, een nodulair gietijzeren leidingsysteem kan gedurende honderd jaar onderhoudsvrij in de ondergrond zijn functie vervullen.” Ook voor specifieke toepassingen, zoals een horizontaal gestuurde boring, leent een nodulair gietijzeren leidingsysteem zich uitstekend. “Als de ruimte dusdanig beperkt is waarbij de leiding niet volledig kan worden uitgelegd en afgeperst, biedt nodulair gietijzer een alternatief. De leiding kan namelijk worden gemonteerd tijdens het intrekken.”

Bij elke toepassing verzorgt Saint-Gobain PAM Nederland passend advies. “We bespreken de meest efficiënte legoplossing met betrekking tot de praktische uitvoerbaarheid om materiaal en snijverlies tot een minimum te beperken. Ook het transport wordt zo efficiënt mogelijk ingericht met de minste CO2-uitstoot. Kortom, een nodulair gietijzeren leidingsysteem is met recht een duurzame keuze. Het heeft een blijvende restwaarde en is eindeloos lokaal te recylen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.