Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Geen verlichting, tenzij de veiligheid in geding komt

Kempervennen dd191220-2 kopiëren
N69 Zuid, locatie Kempervennen.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Dynniq

9 juni 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Uitgangspunt was om geen verlichting toe te passen, tenzij de veiligheid in het geding komt. Dat heeft geleid tot een lichtontwerp met in totaal 180 lichtpunten voorzien van speciale louvres en een automatische dimregeling. 

“We werken veel met Boskalis samen en hebben in de tenderfase een voorstel gedaan van hoe de verlichting op de N69 in onze ogen zou moeten worden geïmplementeerd”, zegt Wiljan Noordhoek, projectleider bij Dynniq. “De opdracht was tweeledig: het één op één vervangen van de bestaande verlichting op het zuidelijke tracé en een lichtontwerp voor het nieuwe, noordelijke tracé. En dat alles volgens de eisen en uitgangspunten van de provincie Noord-Brabant: alleen verlichting plaatsen op cruciale plaatsen waar het de veiligheid ten goede komt. Op basis van het nieuwe wegontwerp hebben we die punten bepaald.”

N69 Zuid, locatie “Maaij” masten vallen mooi weg in de natuur.

De masten en armaturen zijn speciaal geselecteerd. “Het doel is om zo min mogelijk lichthinder te veroorzaken voor zowel de weggebruiker als de omgeving”, zegt lead engineer verlichting Nico Bos. “Het lichtniveau moet dus zo gelijkmatig mogelijk verdeeld worden, maar wel voldoen aan een bepaald minimum. Bovendien is de wens om de verlichting te kunnen dimmen in de nacht en de energievraag zo laag mogelijk te houden, omdat deze wordt opgewekt door zonnepanelen aan de kunstwerken. Met al die facetten in het achterhoofd en het oog op eenvoudig beheer en onderhoud weten we het project te realiseren met slechts drie verschillende armatuurtypes. Door toepassing van speciale louvres wordt voorkomen dat het licht het bos instraalt.”

Van schetsontwerp tot montage en van inbedrijfstelling tot overdracht, Dynniq verzorgt hier op de N69 het complete verlichtingsvraagstuk voor Boskalis.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht