Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Geen nieuw project meer zonder GIS 
Door standaardisatie van data gaat er geen waardevolle informatie verloren en beperk je administratie.

Geen nieuw project meer zonder GIS 

Bij de start van een nieuw project is een goede inrichting van de digitale projectomgeving essentieel. Vaak wordt dit vastgelegd in een uitvoeringsplan. Zo ook bij bouwconcern VolkerWessels. “Geen project doen we meer zonder GIS. Het versterkt de samenwerking en bevordert de efficiency”, zegt Jan-Peter Ter Maaten, Service en Product Owner GIS bij VolkerWessels Infra Digital.  

VolkerWessels Infra Digital is een interne ICT-dienstverlener voor werkmaatschappijen van VolkerWessels. Door betrouwbare, duurzame en efficiënte ICT-oplossingen te bieden, kunnen deze werkmaatschappijen zich focussen op hun primaire processen: het uitvoeren en bouwen van infrastructurele, woning- en utiliteitsbouwprojecten in Nederland. Infra Digital is een van de in totaal 130 ondernemingen van VolkerWessels. Alles bij elkaar voert VolkerWessels concernbreed op jaarbasis zo’n 25.000 projecten uit.

Digitalisatieprogramma

“Kijkend naar al die projecten, de verschillende opdrachtgevers en alle data, ligt het voor de hand dat je als bouwonderneming zoekt naar integrale oplossingen en systemen. Dit dus met het oog op meer efficiency”, zegt Jan-Peter. “We zagen bijvoorbeeld dat projectmedewerkers vaak losse informatie bij elkaar verzamelden, dat in een eigen omgeving implementeerden en dit vervolgens niet communiceerden met collega’s. Daardoor werd er van verschillende bronnen gebruikgemaakt en werd er vaak dubbel werk verricht. Daarom zijn we een paar jaar geleden een overkoepelend digitalisatieprogramma NEXT gestart om digitalisatie binnen ons concern verder te ontwikkelen en datastromen letterlijk en figuurlijk in de juiste banen te leiden. We wilden en willen toe naar een meer datagedreven focus, waarbij ontwikkelingen als BIM, GIS en Digital Twin steeds meer geïntegreerd gemeengoed zijn. Dankzij integratie van BIM en GIS houden we de data bij de bron en leggen we waar nodig koppelingen.”

GIS-loket

Een van de pijlers van het digitalisatieprogramma was en is de inrichting van het zogenoemde GIS-loket. Jan-Peter: “Dit loket voorziet al onze projecten van gestandaardiseerde kaartlagen en GIS-applicaties. Op deze manier hebben we één centrale locatie waar alle benodigde geo-informatie voor projecten, zoals kadastergegevens, kabels en leidingen, bij elkaar staat. Handig, want als je gaat bouwen wil je precies weten waar je aan toe bent. Dankzij GIS wordt een groot gebied inzichtelijk. Onmisbaar natuurlijk bij onze infrastructurele projecten. De beschikbare data via het GIS-loket is dankzij updates altijd actueel en voor betrokkenen via een beveiligde inlogomgeving beschikbaar. Dan komt niemand voor verrassingen of dubbel werk te staan. Al met al hebben we belangrijke stappen gezet op het gebied van digitalisering en integratie van ArcGis. Daarin en daarmee hebben ook voortgang en successen geboekt. Maar het is natuurlijk een continu proces waarbij je steeds blijft inspelen op actuele ontwikkelingen en innovaties.”

Voorbeelden projecten

De voorbeelden van infrastructurele projecten van VolkerWessels waar het belang van GIS en het delen van data naar voren komt, zijn legio. “Ik zal er toch een paar noemen”, zegt Jan-Peter. “In opdracht van gemeente Amsterdam werken we sinds april 2021 aan het plaatsen van afvalinzamelingssystemen. Dat betekent plaatsing en vervanging van meer dan 7.500 ondergrondse afvalcontainers in alle Amsterdamse stadsdelen. Een behoorlijke klus, waarbij niet alleen wij, maar ook onze onderaannemers geo-inzicht willen hebben voor het te verrichten grondwerk. Daartoe is een GIS-asset check beschikbaar. Een ander project is de innovatieve inspectie van betonverhardingen op de vliegtuigopstelplaatsen (VOP’s) op luchthaven Schiphol. Dankzij deep learning-technologie worden camerabeelden van de VOP’s vertaald in bruikbare data, om zo te controleren of ze beschikbaar zijn en of ze voldoen aan de gestelde norm. Nog een project: in opdracht van gemeente Amersfoort heeft onze werkmaatschappij KWS gewerkt aan de herinrichting en asfaltering van de Bisschopsweg. Hierbij stelt het zogenoemde asfalt wals-informatiesysteem (AWIS) de machinist in staat het aantal walsovergangen en het te walsen oppervlak realtime te monitoren. Gelijktijdig kan hij de verrichtingen van zijn collega’s monitoren. De vastgelegde data kan KWS naderhand analyseren.”

Deel niet alleen data, maar ook je successen!

Volgens Jan-Peter draait het bij projecten dus allemaal om samenwerking en inzicht. “Een paar GIS-tips: doe dit niet voor je collega’s, maar met je collega’s. Door standaardisatie van data gaat er geen waardevolle informatie verloren en beperk je administratie. Werk ad-hoc, maar wel beheerst. Zorg voor implementatie en onderhoud. Houd focus! Deel niet alleen data, maar ook je successen. Zelf hebben we bijvoorbeeld een GIS-gebruikersdag gehouden. Een leuke manier voor organisaties om te evalueren, kennis te delen en van elkaar te leren. En over GIS-successen gesproken: een bevestiging dat we een paar jaar geleden de juiste digitale ‘geo-weg’ zijn ingeslagen, was het winnen van de Enterprise GIS Award 2020 voor het brede gebruik van geografische informatie binnen onze organisatie. Voor ons een mooie bekroning. Die laat zien dat door digitalisatie binnen de infrastructuurmarkt een hoofdpodium te geven, we samen met onze opdrachtgevers, partners en collega’s kwaliteitsverhogend en kostenreducerend kunnen werken.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.