Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Topcon maakt digitaliseren van maatvoering bereikbaar en rendabel voor een breder segment
Instructie gebruiksvriendelijke Topcon Digital Layout software: iedereen kan het leren!

Topcon maakt digitaliseren van maatvoering bereikbaar en rendabel voor een breder segment

De bouwsector heeft behoefte aan oplossingen die maatvoering zo laagdrempelig mogelijk maken. “En voor iedereen bereikbaar”, voegt Ad van Gils toe, die al jaren als adviseur en trainer in digitaal meten bij Topcon werkt. “Dat is dan ook één van de doelen van Topcon. Door alternatieven te bieden die gebruiksvriendelijker en aanzienlijk prijsgunstiger zijn dan Total Station, proberen we met name de bouw en de hovenierssector een zetje te geven om maatvoering te digitaliseren.” 

Topcon LN-150 3D-laser met Topcon Digital Layout software.

Beschikbaar voor breder segment

Ad doelt op de 3D-laser LN-50 van Topcon. “Een variant op de LN-150, met een bereik van 50 meter (radius) wat voor veel uitzetwerk meer dan genoeg is. Daarnaast is de LN-50 zeer attractief geprijsd waardoor de investering snel terugverdiend is.” Hij merkt dat bedrijven tegen die digitaliseringsslag aanhikken. “Met name ten aanzien van het verdienmodel. Ze staan vaak voor de keuze: investeren we in apparatuur, software en kennis, blijven we het uitbesteden aan gespecialiseerde meetbedrijven óf blijven we het op de conservatieve houtje-touwtje manier doen. Vooral bij bedrijven waarbij inmeten en uitzetten een secundair proces is, is het best lastig om flink te investeren in een Total Station en deze vervolgens rendabel te krijgen”, weet Ad. “Met de LN-50 in combinatie met Topcon Digital Layout, hebben met name die partijen een prijsgunstig alternatief dat gebruiksvriendelijk is en waarmee ze snel, accuraat en efficiënt kunnen inmeten en uitzetten. Echt iedereen kan het leren!”

Gecombineerd meten met GPS-stok en 3D-laser middels Hybrid positioning technologie.

Investering snel terugverdiend

“Het werk wat voorheen door minimaal twee of drie man gedaan moest worden, kan met onze digitale maatvoeringoplossingen met één man gedaan worden en ook nog in een korter tijdsbestek.” Ad maakte al eens voor een klant een ROI-berekening: “Met een zwembadbouwer hebben we uitgerekend dat hij op jaarbasis ruim 26.000 euro bespaart door met onze apparatuur te werken. Zie tabel 1: de cijfers liegen er niet om.” Ad merkt hierbij op dat deze cijfers uiteraard voor deze specifieke zwembadbouwer zijn en voegt daaraan toe: “Ben je nieuwsgierig naar wat dit systeem jou kan opleveren? Neem contact op met Topcon, dan berekenen we samen op basis van jouw cijfers de terugverdientijd.”   

Tabel 1: De cijfers liegen er niet om. (Klik op de afbeelding voor grotere versie)

Hybrid positioning 

Naast de nieuwe LN-50 (bereik 50 meter) biedt Topcon ook de LN-150. “Een millimeternauwkeurige 3D-laser met een bereik van 130 meter. Het is onze gebruiksvriendelijke oplossing voor uitmeten, inzetten en navigatie op elk project. Met slechts één druk op de knop stellen de LN-50 en LN-150 zichzelf automatisch waterpas en zijn ze klaar voor actie.” Ander voordeel is dat zowel de 3D-lasers als de HiPer CR (een prijsgunstiger en lichtgewicht variant van de succesvolle HiPer VR) via Hybrid positioning direct te combineren zijn in de MAGNET-software van Topcon. “Beide producten zijn ontworpen en gebouwd om te presteren, op elk project waar een betrouwbare en nauwkeurige 3D-positionering vereist is”, zegt Ad. “Of dat nou binnen, buiten, in een bebouwde of bosrijke omgeving is…” De HiPer CR rover heeft een GNSS-ontvanger die alle beschikbare satellieten kan volgen (GPS, GLONASS, BeiDou en Galileo). “Overal in Nederland, ook onder moeilijke omstandigheden, vangt deze rover voldoende satellietsignalen op waardoor je een goed bereik hebt.” Samen met de 3D-laser van Topcon vormt de HiPer CR een krachtige combinatie. “Ideaal voor het inmeten van kabels en leidingen, het doen van volumebepalingen op depots, het inmeten en uitzetten van infrastructuur, het in kaart brengen van terreinen, het inmeten van peilbuizen: eigenlijk alles waarbij nauwkeurig en efficiënt moet worden ingemeten of uitgezet”, zegt Ad. “Ik ben oprecht enthousiast dat we zo breed inzetten en onze producten beschikbaar en aantrekkelijk maken voor meerdere klanten, passend bij hun werkzaamheden en hun budget.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.