Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Elektrisch doorslijpen op vol vermogen

Makita-doorslijper-JvEsch-liggend-beeld

Tekst | Armand Landma

Beeld | Makita

1 mei 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Ook bandenzagen, trilplaten en -stampers op accuplatform

Makita breidt het assortiment machines op het accuplatform XGT (40V- en 2x40V) uit met enkele professionele accumachines voor de wegenbouw. Naast doorslijpers, bandenzagen volgen nu ook stampers en trilplaten. “Met een XGT accu kun je niet alleen langer werken, ook kan het vermogen worden opgeschroefd tot wel 130%.”

Nu steeds meer opdrachtgevers emissieloos werken voorschrijven, neemt de vraag naar elektrisch gereedschap ook in de wegenbouw snel toe. “Vooral de CE001G doorslijper is populair”, vertelt Arjen Peeters, product/accountmanager bij Makita. “Werken met een stinkende, knetterende, door brandstof aangedreven doorslijper is niet meer nodig en de risico’s van kwartsstof worden beperkt door de standaard wateraansluiting. Ook het tijdrovende en brandgevaarlijke brandstof bijvullen is voorbij; voortaan vervang je de accu’s met één handbeweging en kun je meteen weer verder. De 2 x 40V accu levert net zoveel vermogen als een 70cc brandstofslijper.” 

Makita ontwikkelde enkele speciale slijpschijven voor de accumachines. Diamantschijf E-12996 is speciaal ontwikkeld voor gebruik met de accu-doorslijpers in diverse steensoorten. De dikte is 2,8 mm en dat zorgt voor minder wrijving, dus voor langer slijpen. De hoogte van het segment is 8 mm en de speciale zetting van de kleinere diamanten, alsmede de superieure binding, zorgen voor een optimale prestatie. Naast deze diamantschijf is er ook een speciale doorslijpschijf voor metaal beschikbaar, de E-12790-5. Door de vernieuwde samenstelling kan er sneller en langer worden geslepen dan met de traditionele slijpschijven. 

Testers

Het nieuwe accuplatform wordt goed ontvangen door de markt, vervolgt Peeters. “Nieuwe machines worden direct uitgezet bij testers in de markt. Deze gebruikers die er als één van de eerste mee testen, zijn onder de indruk van de kracht en het vermogen van de machines. De prestaties van de accumachines zijn gelijk aan die van machines op brandstof en in sommige gevallen zelfs nog beter.” Dat komt doordat XGT een dynamisch accuplatform is: de accu communiceert digitaal met de machine om optimaal te kunnen werken. De machine herkent het model accu en reageert direct op de status hiervan. Vervolgens wordt de stroomtoevoer naar de machine geoptimaliseerd om de machine beter te laten presteren, en de accu-belasting geminimaliseerd. “Met de XGT accu’s kun je dus niet alleen langer werken, maar hij schroeft ook het vermogen op naar zo’n 130%. We programmeren de controllers voor elke type machine op maat, zodat de machine altijd werkt met een optimaal vermogen.”

Betrouwbaar en dynamisch

De slogan van het XGT-platform is: maximaal presteren op accu. Inmiddels werken er zo’n 150 machines op de 40V accu’s en daar komen er de komende anderhalf jaar nog eens meer dan honderd bij. In de wegenbouw gaat het vooralsnog om doorslijpers, bandenzagen, trilplaten en -stampers. Daarnaast zijn er ook verschillende machines voor zwaardere klussen in de bouw, industrie en schoonmaak. De robuuste constructie, bescherming tegen stof en het spatwaterbestendige ontwerp maken XGT een zeer betrouwbaar en dynamisch platform. “XGT is het ideale platform voor de professional die meerdere, krachtige Makita accumachines gebruikt.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht