Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Efficiënter werken met GIS
Door de inzet van het GeoPortaal hebben medewerkers en opdrachtgevers realtime inzicht in projecten.

Efficiënter werken met GIS

Bijna alle nieuwe en lopende projecten zijn bij bouwonderneming BAM te vinden in het GeoPortaal. Door de inzet van het portaal hebben medewerkers en opdrachtgevers realtime inzicht in projecten. Volgens Jeroen Lieverdink, adviseur GIS bij BAM Infraconsult, leidt het breed inzetten van ArcGIS op projecten tot standaardisatie en betere projectbeheersing. “We profileren ons daarmee steeds meer als oplossingen-aanbieder in plaats van consultancy-aanbieder.”

Koninklijke BAM Groep nv ontwerpt, bouwt en onderhoudt hoogwaardige duurzame gebouwen, woningen en infrastructuur voor opdrachtgevers in de publieke en private sector. BAM heeft wetenschappelijk onderbouwde doelen (science based targets) gesteld om de CO2-voetafdruk van de eigen activiteiten in 2030 met 50% te verminderen ten opzichte van 2015. “Het GeoPortaal draagt daar in zekere zin ook aan bij. De efficiëntie bij het uitvoeren van opdrachten wordt verhoogd, omdat er veel meer informatie beschikbaar is voorafgaand en tijdens werkzaamheden. Dit bespaart heel wat kilometers en daarmee uitstoot, omdat er minder heen en weer gereden hoeft te worden naar projectlocaties om data in te winnen”, aldus Jeroen. 

De efficiëntie bij het uitvoeren van opdrachten wordt met GeoPortaal verhoogd, omdat er veel meer informatie beschikbaar is voorafgaand en tijdens werkzaamheden.

Inrichting digitale omgeving 

Belangrijk is het goed inrichten van de digitale omgeving. “Inderdaad”, zegt Jeroen. “Daartoe beschikken we als BAM over een hybride GIS-architectuur bestaande uit een ArcGIS Enterprise in de DMZ, ArcGIS Online en FME Server als scheduled-tasks server. Het technisch en functioneel beheer is in handen van Team GIS, waar ik deel van uitmaak. Hierdoor is de communicatie met BAM ICT optimaal ingericht en is er adequate ondersteuning bij storingen. Daarnaast is een uitgangspunt dat data die 24/7-beschikbaarheid vereist vanuit ArcGIS Online beschikbaar wordt gesteld en data waar 5×8 beschikbaarheid afdoende is vanuit Enterprise beschikbaar komt.” 

Nieuw project voorzien van GIS-omgeving 

Volgens Jeroen werd ieder project voorheen voorzien van een deels vergelijkbare maatwerkomgeving. “Maar hierdoor gingen functionaliteiten per project uit elkaar lopen. Zo kon niet ieder project profiteren van al bij andere projecten ontwikkelde waardevolle tools. Mede hierdoor verschilden ook de kosten per project. Beide waren onwenselijk volgens verantwoordelijken uit de business. Zo ontstonden het concept en de ontwikkeling om ieder project te voorzien van een functioneel rijke, gelijkwaardige, snel leverbare en kostentechnisch passende GIS-omgeving in de vorm van een GeoPortaal met informatieproducten. Dit in aansluiting op de bestaande gebruikersprocessen. Met als uitgangspunt dat data en functionaliteiten altijd, overal en op ieder device beschikbaar zijn. Zowel intern als extern. We hebben er dus voor gezorgd dat we eenvoudig veel projecten op een standaard manier kunnen bedienen door het bestelproces voor het GeoPortaal te automatiseren. Daarnaast beschikken we over en zien we nog een verdere ontwikkeling, qua integratie met overige informatiesystemen, zoals Relatics (Keuren), Maximo (Asset Management) en Sharepoint (documenten, foto’s en opnames).”

Belangrijk is het goed inrichten van de digitale omgeving.

Aandachtspunten en oplossingen

Jeroen: “Hoewel de oplossingen zo laagdrempelig mogelijk worden aangeboden zijn deze voor en in de ogen van gebruikers toch één van de vele beschikbare oplossingen. En hoewel gebruikers zijn meegenomen in de ontwikkeling is ondersteuning tijdens de ingebruikname vereist om nogmaals samen de eenvoud en waarde vast te kunnen stellen. Zowel binnen als op de projectlocatie. Aan de andere kant moet het natuurlijk gewoon werken. En als het dan niet naar behoren werkt? Los het dan direct op. Je krijgt immers vaak maar één kans… Om oplossingen te genereren en problemen te tackelen bij projecten hebben we een scrum-team opgezet. Via DevOps zorgen we voor betere en snellere applicatieontwikkeling en brengen we softwareoperaties samen. Een groot voordeel van het GeoPortaal is dat onderlinge samenwerking tussen betrokkenen bij een project eenvoudiger gaat. Er is minder uitleg nodig, omdat iedereen beschikt over dezelfde informatie vanuit dezelfde bronnen.” 

Gebruikers én kenners positief 

Het GeoPortaal voldoet prima aan de verwachtingen. “Gebruikers zijn positief”, zegt Jeroen. “Alle gebruikers – van stakeholders tot opdrachtgevers en van interne GIS-gebruikers tot externe klanten – beschikken via het portaal over hun eigen functionaliteiten. Daarnaast was er vooraf een visie om vooruitgeschoven GIS-gebruikers binnen de BAM-regio’s te voorzien van meer GIS-functionaliteiten. Zo zijn zij opgeleid in ArcGIS Pro. Hiermee converteren en preparen ze ondertussen zelf datasets om deze aansluitend binnen de GeoPortaal-projectomgeving beschikbaar te stellen. Hiermee zijn ze ook dagelijks aanspreekpunt en zijn de lijntjes naar overige gebruikers kort. Zo waarborgen we optimale ondersteuning waarmee we adoptie van GIS bewerkstelligen. Niet alleen gebruikers, maar ook de ‘kenners’ zijn positief. Leuk om te vermelden is dat we de Special Achievement award in GIS (SAG) in ontvangst mogen nemen tijdens de internationale Esri User Conference 2023 in San Diego. Een bevestiging dat we op het gebied van toepassing GIS-technologie het meer dan goed doen.”

Waarde neemt toe 

Nu de architectuur staat en het bestelproces van een GeoPortaal is ingeregeld, is BAM klaar om de volgende stappen te zetten. Jeroen: “We werken aan additionele informatieproducten voor bijvoorbeeld omgevingsmanagement, veiligheid of inspecties en schouw. Met extra datasets en inwinning van LiDAR en Realistic Scans. Om aansluitend onder andere deze datasets, in combinatie met informatieproducten en diensten, beschikbaar te stellen aan opdrachtgevers. Maar denk ook aan Augmented Reality. Helder mag zijn dat de digitale GeoPortaal-projectomgeving komende jaren functioneel nog sterk in waarde zal groeien opdat, ook komende jaren, de gebruikers de waarde van geografische informatie optimaal kunnen blijven benutten.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.