Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Effectiever inschrijven op aanbestedingen 
Vlnr. Altura-oprichters Trevi Awater, Matthijs Huiskamp en Jordi van der Hek.

Effectiever inschrijven op aanbestedingen 

Het inschrijven op aanbestedingen is omslachtig. En dat is nog zacht uitgedrukt. Het hele traject is niet meer geïnnoveerd sinds de opkomst van TenderNed. Aan het woord is Matthijs Huiskamp, oprichter van Altura, gevestigd te Utrecht. Altura is een platform dat bedrijven met behulp van nieuwe technologieën helpt om effectiever in te schrijven op aanbestedingen. “We zorgen ervoor dat onze gebruiker met behulp van data slimmer in kan schrijven op aanbestedingen.”

“Het idee voor Altura is eind 2019 ontstaan”, vertelt Huiskamp die als consultant jarenlang ervaring heeft met het doorvoeren van digitale transformaties. “We merkten dat er grote behoefte is om het proces van het inschrijven op aanbestedingen te vereenvoudigen. Intensieve gesprekken en interviews met meer dan 250 managers waaronder in de bouw- en infrabranche vormden de input voor het platform. Er bleek veel vraag om informatie toegankelijker te maken en om efficiënter te kunnen werken.” Na anderhalf jaar onderzoeken, testen en bouwen is Altura sinds juli 2021 operationeel. 

Concurrenten een stapje voor zijn

Altura vervangt volgens Huiskamp in principe alle openbare platformen in één gebruiksvriendelijke applicatie. “De doelgroep heeft op één plek alle informatie die nodig is om een aanbesteding te winnen en hoeft zodoende de informatie niet meer op vijf verschillende platformen te verzamelen. Daarmee alleen al boeken we een enorme efficiencyslag voor onze gebruikers. Alle actuele aanbestedingen zijn in één oogopslag beschikbaar. Alle relevante informatie is inzichtelijk; welke concurrentie je mag verwachten, wat het verloop is van de aanbestedingen, et cetera.”

Een ander uniek aspect van Altura is dat je kan filteren op criteria zodat alleen de voor hun relevante aanbestedingen worden getoond. “We tonen bovendien alle informatie over zowel inschrijvende als inkopende organisaties. Zo heb je snel inzichtelijk welke aanbestedingen in het verleden zijn uitgeschreven (tot 2010), nu openstaan en nog in de pijplijn zitten voor de toekomst op basis van aflopende contracten. Dat stelt gebruikers van ons platform in staat om al vroegtijdig in gesprek te gaan met de aanbestedende partij.” 

De doelgroep heeft op één plek alle informatie die nodig is om een aanbesteding te winnen en hoeft zodoende de informatie niet meer op vijf verschillende platformen te verzamelen.

Alle gemeentelijke budgetten worden eveneens vermeld op Altura, zodat bedrijven meer kansen kunnen spotten bij een aanbesteding. “In de GWW wordt ook veel ingekocht zonder aanbesteding, bijvoorbeeld omdat het onder de aanbestedingsdrempel valt, ook daar kun je op inspelen.”

“Het dataplatform voor het inzien van actuele aanbestedingen is openbaar toegankelijk. Voor toegang tot additionele en verrijkte data zoals concurrentie rekenen we een maandelijkse of jaarlijkse fee”, legt Huiskamp uit. “Nu gaan we opschalen. Zo hebben we bijvoorbeeld al diverse tenderconsultants aangesloten die bedrijven kunnen assisteren met het verzorgen van de inschrijving. Via ons platform kan rechtstreeks een vrijblijvende offerte worden aangevraagd. En zo blijven we voortdurend doorontwikkelen met nieuwe diensten en integraties met andere software van gebruikers en aanbieders voor optimale informatie-uitwisseling. Een mooie eerste integratie is de koppeling met het 12Build platform. Hiermee kan een gebruiker rechtstreeks vanuit een aanbesteding op Altura een gerichte offerte-aanvraag, op basis van eigen selectie, uitzetten onder bouwspecialisten en leveranciers in zowel Nederland als België. Daarnaast zijn we nu bezig met de afronding van onze volgende grote update waarmee we de effectiviteit van al onze gebruikers gegarandeerd flink gaan verhogen, een must voor eenieder die serieus is over inschrijven op aanbestedingen. We hebben heel veel zin in al deze volgende stappen die op de routekaart staan en kunnen niet wachten dit met jullie te delen!” Huiskamp sluit bovendien een expansie naar het buitenland ook niet uit. Wordt dus vervolgd.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.